Przepraszam, że założyłam nowy temat, ale mam wielką prośbe: Jak wyznaczyć na osi \(\displaystyle{ \sqrt{} 2, -3 5!}\)
Bardzo proszę o szybką odpowiedz! Chce też powiedzieć, że to nie jest tak, że nie próbowałam wyznaczyć tych pierwiatsków sama. Owszem próbowałam twierdzeniem pitagorasa. Ale da się jedynie wyprowadzić \(\displaystyle{ \sqrt{} 2 5}\).
A ja chciałąbym znać jakiś ogólny sposób!
Wyznaczanie pierwiastków na osi.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 16:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Wyznaczanie pierwiastków na osi.
Tw. Pitagorasa wystarcza do wyznaczania położenia punktów oznaczających liczby niewymierne. Ogólny sposób istnieje, ale jest niewygodny - wynika z indukcji matematycznej:
\(\displaystyle{ \sqrt{n+1}=\sqrt{\sqrt n^2+1}}\)
i nazywany jest ślimakiem pierwiastkowym (Pascala).
Dla mnie wygodniej jest np.
\(\displaystyle{ \sqrt{5!}=\sqrt {120}=\sqrt{11^2-1^2}}\)
i... z tw. Pitagorasa...
Pozdrawiam
PS. Na osi zmiennej rzeczywistej nie znajdziesz \(\displaystyle{ \sqrt{-3}}\) :p
\(\displaystyle{ \sqrt{n+1}=\sqrt{\sqrt n^2+1}}\)
i nazywany jest ślimakiem pierwiastkowym (Pascala).
Dla mnie wygodniej jest np.
\(\displaystyle{ \sqrt{5!}=\sqrt {120}=\sqrt{11^2-1^2}}\)
i... z tw. Pitagorasa...
Pozdrawiam
PS. Na osi zmiennej rzeczywistej nie znajdziesz \(\displaystyle{ \sqrt{-3}}\) :p
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 16:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów