Trapez równoramienny i okrąg.

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Garelt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 23 maja 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

Trapez równoramienny i okrąg.

Post autor: Garelt »

Przekątne trapezu maja długość 5, jedna z podstaw 2, a pole jest równe 12. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trapezie.
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

Trapez równoramienny i okrąg.

Post autor: Viathor »

Zrób sobie rysunek i rozwiąż taki układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{(2+a)h}{2}=12 \\ (\frac{a-2}{2}+2)^2+h^2=5^2 \end{cases}}\)
Garelt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 23 maja 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

Trapez równoramienny i okrąg.

Post autor: Garelt »

No właśnie tak liczyłem ale nie chce nic wyjść....;/
ODPOWIEDZ