Skonstruuj odcinek. Twierdzenie Talesa

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Awatar użytkownika
Marcin_n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 8 mar 2008, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Iława
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 4 razy

Skonstruuj odcinek. Twierdzenie Talesa

Post autor: Marcin_n »

Witam. Mam problem z konstrukcją:

Dane są odcinki o długościach a, b oraz c. Skonstruuj odcinek, którego długość x wynosi:

\(\displaystyle{ x= \frac{a}{b} \cdot \sqrt{ \frac{2}{3} \cdot ( a^{2}-b ^{2} ) }}\) , gdzie \(\displaystyle{ a>b}\)
ODPOWIEDZ