"slimak matematyczny"

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
sliffka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 wrz 2005, o 14:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec

"slimak matematyczny"

Post autor: sliffka »

Jak on wyglada i jak to sie robilo? chodzi o takie cos gdzie mozna bylo zaznaczyc √ 3 i w ogole wszystkie pierwiastki... bylabym bardzo wdzieczna za pomoc :] nie moge tego nigdzie znalesc :/
tommik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 286
Rejestracja: 11 wrz 2005, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań - Warszawa - Dublin
Pomógł: 47 razy

"slimak matematyczny"

Post autor: tommik »

Najpierw rysujesz trójkąt prostokątny o przyprostokątnych dł.=1. Następnie rysujesz przeciwprostokątną i dorysowujesz do jej jednego końca odcinek prostopadły o dł.=1 i łączysz jego drugi koniec z drugim końcem przeciwprostokątnej, w ten sposób powstaje następna przeciwprostokątna (o dł. = √ 3), itd.
sliffka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 wrz 2005, o 14:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec

"slimak matematyczny"

Post autor: sliffka »

wielkie dzieki! uratowales mi tylek
ODPOWIEDZ