Trudna konstukcja odcinka

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
luke82
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 1 mar 2008, o 22:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z daleka

Trudna konstukcja odcinka

Post autor: luke82 »

Skontruuj odcinek o długości x= \(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{a+b}}\) Skorzystaj z twierdzenia Talesa.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Trudna konstukcja odcinka

Post autor: »

Wskazówka:
\(\displaystyle{ \frac{x}{\sqrt{a^2+b^2}}=\frac{\sqrt{a^2+b^2}}{a+b}}\)

Q.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

Trudna konstukcja odcinka

Post autor: Swistak »

Można to też zrobić rozbijając tą sumę na sumę kwadratów a i b, a potem robiąc to proporcją i dodając te odcinki. Choć to rozwiązanie Qń'a (nie wiem jak to napisać :P) jest wg mnie lepsze i prostsze.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Trudna konstukcja odcinka

Post autor: »

Swistak pisze:Qń'a (nie wiem jak to napisać :P)
M:Koń, D:Konia, C:Koniowi, B:Konia, N:Koniem, Mc:Koniu, W:Wio! będzie ok ;).

Q.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

Trudna konstukcja odcinka

Post autor: Swistak »

M:Qń D:Qńa C:Qńowi B:Qńa N:Qńem Msc:Qńu
To chyba bardziej pasuje do Twojego nicka .
ODPOWIEDZ