Mając dane odcinki o długościach a i b, skonstruuj taki odcinek x, aby:
x= a^2 : (a+b)
Zadanie z twierdzenia Talesa
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 kwie 2005, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 1 raz
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Zadanie z twierdzenia Talesa
Może ta postać więcej Tobie powie:
\(\displaystyle{ \Large\frac{x}{a}=\frac{a}{a+b}}\)
\(\displaystyle{ \Large\frac{x}{a}=\frac{a}{a+b}}\)