1- jak skonstruowac romb
a) gdy dane sa obie przekatne
b) gdy dany jest bok i jedna z przekqtnych
c) gdy dany jest kat ostry i dluga przekatna
2-jak zaznaczyc na osi konstrukcyjne punkty odpowiadajace liczbom
a)\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
b) \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\)
3- mamy 2 rozne kwadraty
a) skonstruuj kwadrat ktorego pole rowne jest sumie pol tych kwadratow
b) skonstruuj kwadrat ktorego pole rowne jest roznicy tych pol
z gory dziekuje ;*
Romby osie i kwadraty ;0
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Romby osie i kwadraty ;0
2) rysujesz trojkat o przyprostokatnych 1 i 1 przeciwprost. bedzie rowna \(\displaystyle{ \sqrt{1}}\)
do tej przyprostokatnej dorysowujesz przyprostokatna rowna 1 i te \(\displaystyle{ \sqrt{1}}\) bedzie teraz przyprostokatna i wyjdzie z tego przyprostokatna rowna \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) itd.
[ Dodano: 6 Marca 2008, 22:47 ]
1) a) rusujesz 1 przekatna i prosta prostopadla do niej w polowie jej dlugosci odmierzasz dlugosc tej 2 przekatnej i laczysz koncowe wierzcholki
b) poczatek ten sam, znaczy rysujesz ta przekatna i prosta prostopadla do niej w polowie i w wierzcholkach 1 przekatnej odkladasz bok ktory jest podany na ta 2 narysowana prost. przekatna i laczysz punkty przeciecia
c) dzielisz ten kat na polowe i kreslij ta przekatna i na koncu tamtej przekatnej tez odkladasz ten kat, przedluzasz ramienia kata i tego z poczatku tej przekatnej i tego z konca tej przekatnej i punkty przeciecia beda wierzcholkami
do tej przyprostokatnej dorysowujesz przyprostokatna rowna 1 i te \(\displaystyle{ \sqrt{1}}\) bedzie teraz przyprostokatna i wyjdzie z tego przyprostokatna rowna \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) itd.
[ Dodano: 6 Marca 2008, 22:47 ]
1) a) rusujesz 1 przekatna i prosta prostopadla do niej w polowie jej dlugosci odmierzasz dlugosc tej 2 przekatnej i laczysz koncowe wierzcholki
b) poczatek ten sam, znaczy rysujesz ta przekatna i prosta prostopadla do niej w polowie i w wierzcholkach 1 przekatnej odkladasz bok ktory jest podany na ta 2 narysowana prost. przekatna i laczysz punkty przeciecia
c) dzielisz ten kat na polowe i kreslij ta przekatna i na koncu tamtej przekatnej tez odkladasz ten kat, przedluzasz ramienia kata i tego z poczatku tej przekatnej i tego z konca tej przekatnej i punkty przeciecia beda wierzcholkami