Dany jest wzór
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{b}=x}\)
\(\displaystyle{ a=1}\)
\(\displaystyle{ b=2}\)
W oparciu o twierdznie Talesa skontruuj \(\displaystyle{ x}\).
Skontruuj x w oparciu o Talesa
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Skontruuj x w oparciu o Talesa
\(\displaystyle{ \frac{x}{1} = \frac{3}{2}}\)
rysujesz kąt, na jednym z jego ramion zaznaczasz odcinek o dł 2 (b), i poczatku w wieszchołku kąta, po czym z końca tego odcinka zaznaczasz łuk koła o promieniu 3 (a+b) i w rysujesz jeden z odcinków, w którym łuk strka się z kątem (2 pkt odcinka to oczywiście koniec odcinka poczatkowego o dł 2)
nastepnie dzielisz odcinek na ramieniu na 2 cześci, albo poprostu zaznaczasz na nim odcinek dł 1 (a).
teraz już nic prostszego;) rysujesz prostą równoległą do odcinka dł 3 i przechodzącą przez okt, który jest końcem odcinka o dł 1
nasza proporcja z tw talesa, to \(\displaystyle{ \frac{3}{2} = \frac{x}{1}}\)
i mamy;)
rysujesz kąt, na jednym z jego ramion zaznaczasz odcinek o dł 2 (b), i poczatku w wieszchołku kąta, po czym z końca tego odcinka zaznaczasz łuk koła o promieniu 3 (a+b) i w rysujesz jeden z odcinków, w którym łuk strka się z kątem (2 pkt odcinka to oczywiście koniec odcinka poczatkowego o dł 2)
nastepnie dzielisz odcinek na ramieniu na 2 cześci, albo poprostu zaznaczasz na nim odcinek dł 1 (a).
teraz już nic prostszego;) rysujesz prostą równoległą do odcinka dł 3 i przechodzącą przez okt, który jest końcem odcinka o dł 1
nasza proporcja z tw talesa, to \(\displaystyle{ \frac{3}{2} = \frac{x}{1}}\)
i mamy;)