Końcami odcinka są punkty o współrzędnych A=(-1;-2) oraz B=(3;6). Odcinek CD jest obrazem odcinka AB zarówno w jednokładności o środku S1=(-5;2) jak i jednokładności o środku S2=(3;2).
Oblicz współrzędne jednego z końców odcinka CD oraz skalę jednokładności o środku S2.
Jednokładnośc i odcinek
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysoka
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 4 razy
Jednokładnośc i odcinek
jest zadanie z matury próbnej która była, na szczęście udało mi się wtedy je zrobić, więc
najpierw zrób sobie dobry rysunek, jak zrobisz go dobrze to będzie widać rozwiązanie, ale i tak trzeba je obliczyć
łatwiej obliczyć współrzędne punktu C
oznacz sobie dwie proste
np k i l
punkt S1 należy do k i A należy do k
B nalezy do l i S2 należy do l
jako że masz podale współrzędne S1 i A możesz wyznaczyć równanie prostej k
równanie prostej l możesz odczytać z wykresu
gdy masz oba równania budujesz układ i masz wynik, jeżeli nie rozumiesz rozwiązania to zrób sobie ten rysunek i wtedy wszystko staje się prostsze
najpierw zrób sobie dobry rysunek, jak zrobisz go dobrze to będzie widać rozwiązanie, ale i tak trzeba je obliczyć
łatwiej obliczyć współrzędne punktu C
oznacz sobie dwie proste
np k i l
punkt S1 należy do k i A należy do k
B nalezy do l i S2 należy do l
jako że masz podale współrzędne S1 i A możesz wyznaczyć równanie prostej k
równanie prostej l możesz odczytać z wykresu
gdy masz oba równania budujesz układ i masz wynik, jeżeli nie rozumiesz rozwiązania to zrób sobie ten rysunek i wtedy wszystko staje się prostsze