Kąt 12 stopni

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
madziaa963
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 17 paź 2020, o 15:05
Płeć: Kobieta
wiek: 22
Podziękował: 2 razy

Kąt 12 stopni

Post autor: madziaa963 »

Wiecie może jak wyznaczyć konstrukcyjnie kąt, który ma 12 stopni ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22225
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Kąt 12 stopni

Post autor: a4karo »

Znajdź w necie konstrukcje pieciokata foremnego. To ci da kąt 72 stopnie. A odjąć 60 potrafisz
madziaa963
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 17 paź 2020, o 15:05
Płeć: Kobieta
wiek: 22
Podziękował: 2 razy

Re: Kąt 12 stopni

Post autor: madziaa963 »

nie mogę korzystać z pięciokąta foremnego
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22225
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3757 razy

Re: Kąt 12 stopni

Post autor: a4karo »

A kto ci broni?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Kąt 12 stopni

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ \sin(12^{o}) = \sin(30^{o} -18^{o}) }\)

\(\displaystyle{ \sin(30^{o}) = ...,}\)

\(\displaystyle{ \cos(30^{o}) = ...,}\)

\(\displaystyle{ \sin(18^{o}) = \frac{\sqrt{5}-1}{4}, }\)

\(\displaystyle{ \cos(18^{o}) = \frac{\sqrt{10 + 2\sqrt{5}}}{4}. }\)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Re: Kąt 12 stopni

Post autor: Mariusz M »

Pomysł a4karo jest lepszy jeśli chodzi o konstrukcję tyle że
nie trzeba konstruować pięciokąta foremnego a jedynie kąt przyległy do wewnętrznego w pięciokącie foremnym
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Kąt 12 stopni

Post autor: kruszewski »

Z treści zadania : " wyznaczyć konstrukcyjnie kąt, który ma 12 stopni" .
Konstrukcyjnie w geometrii jest równoznaczne z: "wyznacz posługując się cyrklem i liniałem".
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Re: Kąt 12 stopni

Post autor: Mariusz M »

I tak pomysł a4karo mi się bardziej podoba niż pomysł Janusza choć ja nie konstruowałbym całego pięciokąta a jedynie potrzebny kąt 72 stopni
oraz kąt 60 stopni
ODPOWIEDZ