Ćwiczenia- rzut cechowany

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Zozol720
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 mar 2017, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Ćwiczenia- rzut cechowany

Post autor: Zozol720 »

1. Na arkuszu narysuj trójkąt o bokach długości 8-10 cm. Przyjmij, że jego wierzchołki są rzutami trzech punktów płaszczyzny (alfa=ABC). Przyjmij wysokości wszystkich punktów zaokrąglone do 0,5 m, wyliczając dla A kod ASCII pierwszej litery nazwiska podzielonej przez ich liczbę, dla B - wysokość A powiększoną, a dla C - pomniejszoną o 1/2 liczby liter nazwiska (kod A=65, F=70, K=75, P=80, U=85, Z=90). Przyjmując skalę rysunku 1:200 wykreśl warstwice płaszczyzny zadanej tymi punktami, oraz jej linię spadu.
2. Na rysunku o skali 1:100 narysuj rzut płaszczyzny alfa o nachyleniu n(alfa)=2/3 kreśląc jej warstwicę 8'(alfa) oraz linię spadu. Przyjmij dowolnie rzut punktu Ao wysokości 8, leżącego na tej płaszczyźnie. Wykreśl rzuty prostych a i b leżących na płaszczyźnie i przechodzących przez punkt A, wiedząc że ich nachylenie n(a)=n(b)=1/4.
3. Na rysunku o skali 1:100 narysuj rzuty linii warstwowych o wysokościach od 1 do 5 m dla dwóch płaszczyzn o różnych modułach, zakładając równoległość linii spadu i przeciwny ich zwrot. Za pomocą trzeciej płaszczyzny (o dowolnym module i linii spadu przecinającym istniejące) wyznacz krawędzie przecięcia wszystkich 3 par płaszczyzn.

Bardzo prosiłbym o rozwiązanie zadań wraz z wytłumaczeniem.
ODPOWIEDZ