Konstrukcja elipsy

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
XYZmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 1 wrz 2017, o 11:39
Płeć: Kobieta

Konstrukcja elipsy

Post autor: XYZmat »

Witam, pewnie będzie to banalne pytanie dla osób na wyższym poziomie, ale jako, że jestem w liceum jeszcze nie jest mi to wiadome - czy elipsę spełniającą równanie elipsy o środku \(\displaystyle{ (0,0)}\) i znanej półosi wielkiej i małej rysuje się tylko po przez łączenie punktów skrajnych półosi, czyli po przez szkicowanie na zasadzie "mniej więcej", by wyglądało to jak symetryczna elipsa, czy jednak jest na to konkretny sposób konstrukcyjny? Spotkałam się, np. z "metodą szpilek i sznurka", co nie jest zbytnio matematyczne, ale już na innych stronach natknęłam się także na opracowania dotyczące ognisk elipsy, więc zastanawia mnie czy na ich podstawie nie szkicuje się elipsy.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: Konstrukcja elipsy

Post autor: SlotaWoj »

Tu masz dwa praktyczne sposoby kreślenia (rys. 3, 4 i 5) stosowane w geometrii wykreślnej, dokładnych rysunkach technicznych, przy trasowaniu (rysowaniu linii na elementach podlegających obróbce, np. rysowaniu krawędzi cięcia na blasze celem wycięcia elipsy). Na rysunkach 5 i 6 są ilustracje do „metody sznurka” (która jest matematyczna, bo wykorzystuje jedną w własności elipsy) i zasada działania elipsografu.

W rysunku technicznym wystarczająco dokładnym przybliżeniem elipsy jest owal.
Tu masz , a tu [url=http://www.obliczeniowo.com.pl/266]owale[/url] wpisane w kwadraty widoczne w izometrycznych rzutach aksonometrycznych.

Szkicując odręcznie łączymy końce półosi łukami w miarę dokładnie odzwierciedlającymi kształt elipsy.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Re: Konstrukcja elipsy

Post autor: Dilectus »

Poczytaj o ogniskach elipsy.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Re: Konstrukcja elipsy

Post autor: siwymech »



Konstrukcja oparta na definicji elipsy.
1. Definicja elipsy
Bierzemy odcinek \(\displaystyle{ \left| F _{1}F _{2} \right|}\) i większy od niego odcinek \(\displaystyle{ \left| AB \right|}\).
ELipsa jest miejscem geometrycznym punktów \(\displaystyle{ P,}\) leżących na płaszczyźnie i posiadajacych tę własność, że suma odległości \(\displaystyle{ (R _{1}+R _{2})}\) każdego takiego punktu od dwóch stałych punktów \(\displaystyle{ F _{1}}\) i\(\displaystyle{ F _{2}}\) jest wielkością stałą, równą danemu odcinkowi \(\displaystyle{ \left|AB \right|}\).
2.Istotne pojęcia
Punkty \(\displaystyle{ F _{1}}\) i \(\displaystyle{ F _{2}}\), nazywają się ogniskami elipsy. Odcinki \(\displaystyle{ R _{1}, R _{2}}\) łączace punkty elipsy z ogniskami nazywamy promieniami wodzacymi elipsy, a odcinek \(\displaystyle{ \left| AB\right|}\) - dużą osią elipsy. Odcinek \(\displaystyle{ \left| CD\right|}\) to mała oś elipsy.
...............................
3. Konstrukcja elipsy.
Dane : oś duża \(\displaystyle{ AB}\) i ogniska \(\displaystyle{ F _{1}, F _{2}}\) elipsy.
....................................................
KOlejność kreslenia
3.1. Odcinek \(\displaystyle{ AB}\) dzielimy na dwie części \(\displaystyle{ R _{1}}\) i \(\displaystyle{ R _{2}}\),
3.2. Z punktu \(\displaystyle{ F _{1}}\) i \(\displaystyle{ F _{2}}\) kreślimy okręgi promieniami \(\displaystyle{ R _{1}}\) i \(\displaystyle{ R _{2}}\). Okręgi te przecinają się w czterech punktach \(\displaystyle{ P _{1}, P _{2}, P _{3}, P _{4},}\) które są punktami elipsy.
3.3. Biorąc rożne odcinki \(\displaystyle{ R _{1}}\),\(\displaystyle{ R _{2}}\) i takie żeby spełniały równość \(\displaystyle{ R _{1}+R _{2}= AB,}\) otrzymujemy dowolną ilość punktów elipsy, które łączymy( najlepiej krzywikiem-wzornikiem eliptycznym) w linię ciągłą.
ODPOWIEDZ