Aksonometria dachu
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 2 sty 2018, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 1 raz
Aksonometria dachu
Zacznę od tego, że kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Jaki układ kartezjański zastosować w tym wypadku? Jak to będzie mniej więcej wyglądać?
Ostatnio zmieniony 7 sty 2018, o 22:10 przez nuta1955, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Re: Aksonometria dachu
Wygląda to na indeksy, tylko ktoś umieścił je na górze, zamiast na dole. Zwróć uwagę, że tak samo jest przy osiach.
Jeżeli \(\displaystyle{ a^1}\) i \(\displaystyle{ a^2}\) potraktować dokładnie jako rzuty wektora kierunku rzutowania, to jednak nie będzie to izometria tylko dimetria niestandardowa i trzeba by obliczyć współczynniki skrócenia dla osi \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) (przyjmując, że dla osi \(\displaystyle{ z}\) jest \(\displaystyle{ 1\!:\!1}\) ).
Musisz rozstrzygnąć, czy o to chodziło autorowi tematu zadania.
Jeżeli \(\displaystyle{ a^1}\) i \(\displaystyle{ a^2}\) potraktować dokładnie jako rzuty wektora kierunku rzutowania, to jednak nie będzie to izometria tylko dimetria niestandardowa i trzeba by obliczyć współczynniki skrócenia dla osi \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) (przyjmując, że dla osi \(\displaystyle{ z}\) jest \(\displaystyle{ 1\!:\!1}\) ).
Musisz rozstrzygnąć, czy o to chodziło autorowi tematu zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Aksonometria dachu
Należy na płaszczyznę prostopadłą do wektora rzutowania „rzucić” odcinki jednostkowe osi układów współrzędnych i określić
Należy określić długości rzutów odcinków jednostkowych osi układu współrzędnych na płaszczyznę prostopadłą do kierunku rzutowania i przyjąć:
\(\displaystyle{ s_z=1 \\
s_x=\frac{|1_x|}{|1_z|}=\frac{|1_y|}{|1_z|}=s_y}\)
\(\displaystyle{ |1_x|=|1_y|}\) – bo kierunek rzutowania „na oko” leży w płaszczyźnie dwusiecznej pierwszego i czwartego oktantu.
Należy określić długości rzutów odcinków jednostkowych osi układu współrzędnych na płaszczyznę prostopadłą do kierunku rzutowania i przyjąć:
\(\displaystyle{ s_z=1 \\
s_x=\frac{|1_x|}{|1_z|}=\frac{|1_y|}{|1_z|}=s_y}\)
\(\displaystyle{ |1_x|=|1_y|}\) – bo kierunek rzutowania „na oko” leży w płaszczyźnie dwusiecznej pierwszego i czwartego oktantu.