Witam społeczność forum .
Na zajęciach z geometrii wykreślnej dostałam do zrobienia kilka rzutów . Problem w tym ,ze jestem w tym kompletnie zielona i nie wiem jak się za to zabrać .
Obiekt do rzutowania :
1 kratka = 1 cm .
Mam wykonać rzuty :
- prostopadły metodą europejska ,
- prostopadły metodą amerykańską ,
- Izometrie ,
- Aksonometrie wojskową ,
- Aksonometrie kawalerską .
Ktoś jest w stanie mi pomóc ? Będę bardzo wdzięczna za pomoc .
Kilka rzutów
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Kilka rzutów
Od nauki.
.
– to jest [url=http://wstaw.org/m/2017/01/21/rzut.jpg]to[/url].
[url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Aksonometria_wojskowa]Aksonometria wojskowa[/url], wybierz skrócenia 1:1:1.
[url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Dimetria_uko%C5%9Bna]Dimetria ukośna[/url] (kawalerska).
Najładniejsza (plastycznie) jest [url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Dimetria_prostok%C4%85tna]dimetria prostokątna[/url].
Kod: Zaznacz cały
http://www.zsm.opole.pl/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=94&Itemid=86
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rzut_izometryczny
[url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Aksonometria_wojskowa]Aksonometria wojskowa[/url], wybierz skrócenia 1:1:1.
[url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Dimetria_uko%C5%9Bna]Dimetria ukośna[/url] (kawalerska).
Najładniejsza (plastycznie) jest [url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Dimetria_prostok%C4%85tna]dimetria prostokątna[/url].
Kilka rzutów
Czy te rzuty są prawidłowe ? Ewentualnie co poprawić ,aby było dobrze?
Metoda Europejska(Rzut prostopadły) :
Metoda Amerykańska(Rzut prostopadły) :
Rozumiem,ze rzut izometryczny już mam narysowany ,tak ?
Metoda Europejska(Rzut prostopadły) :
Metoda Amerykańska(Rzut prostopadły) :
Rozumiem,ze rzut izometryczny już mam narysowany ,tak ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Kilka rzutów
Metoda Europejska: OK
Metoda Amerykańska: OK
Obie metody w końcowym efekcie różnią się jedynie rozmieszczeniem rzutów.
Jest to konsekwencją położenia rzutni względem obiektu. W metodzie europejskiej rzutnia jest za obiektem, w metodzie amerykańskiej – przed.
Metoda Amerykańska: OK
Obie metody w końcowym efekcie różnią się jedynie rozmieszczeniem rzutów.
Jest to konsekwencją położenia rzutni względem obiektu. W metodzie europejskiej rzutnia jest za obiektem, w metodzie amerykańskiej – przed.
Kilka rzutów
Proszę o sprawdzenie innych rzutów :
Izometria + Aksonometria Wojskowa :
Aksonometria Kawalerska :
Musze oprócz tych 2 rysunków wykonać 3 dotyczący Rzutów Monge'a . Ktoś może coś podpowiedzieć ?
Z góry dziękuje za pomoc .
Izometria + Aksonometria Wojskowa :
Aksonometria Kawalerska :
Musze oprócz tych 2 rysunków wykonać 3 dotyczący Rzutów Monge'a . Ktoś może coś podpowiedzieć ?
Z góry dziękuje za pomoc .
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Kilka rzutów
W osie oznaczane (wg Twojej orientacji) jako \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ z}\) maja być do siebie prostopadłe, podobnie jak w kawalerskiej, tyle, że nie ma skrótu (skrót 1:1:1). Jeszcze raz przeczytaj zalinkowane informacje na jej temat.
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aksonometria_wojskowa