Rzutowanie odcinka AB na 3 płaszczyznach.

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
panyogi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 gru 2016, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Rzutowanie odcinka AB na 3 płaszczyznach.

Post autor: panyogi »

Witam, mam problem, niestety nie potrafię go rozwiązać. Na przedstawionym obrazku - wiem o co chodzi jednak gdyby punkt A przykładowo miał (6, 2, 1) a punkt B miał (6, 4, 4) - co w takim przypadku?
Jak wtedy wyglądałoby rzutowanie? Bardzo proszę o pomoc.

(x, y, z) x =szerokość, y = głębokość, z = wysokość.


Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/4h9s/
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2430
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 610 razy

Rzutowanie odcinka AB na 3 płaszczyznach.

Post autor: siwymech »

Trzeba wiedzieć ;
Układ odniesienia składa się z trzech płaszczyzn(rzutni): pionowej,poziomej,bocznej, które przecinają wzdłuż krawędzi (osi ) x, y,z.
1.Rzuty punktu.
Pojęcia niezmienne:
-wysokość(\(\displaystyle{ w}\)) odległość punktu od rzutni poziomej - jest ona równa odległości rzutu pionowego punktu od osi x,
- głębokość (\(\displaystyle{ g}\)) odległość punktu od rzutni pionowej - jest ona równa odległości rzutu poziomego od osi x,
-szerokość (\(\displaystyle{ s}\))odległość punktu od rzutni bocznej (trzeciej).
2.Mając opanowana umiejętność rzutowania punktów ( w różnych ćwiartkach przestrzeni- zagadnienie umowy co do znaków odl. od rzutni), łącząc rzuty jednoimienne dwóch punktów, określamy jednoznacznie rzuty odcinka.
.....................................................................................
3. Trzeci rzut(boczny)
Mając dane dwa rzuty punktu, trzeci rzut, łatwo da się znaleźć na podstawie poprzednich.
ODPOWIEDZ