Pokaż na rysunku rzut/ obraz odcinka ED (prostej ED) równoległej do kierunku k.
Niby takie łatwe ale nie mam pewności jak to zrobić.
-> link do rysunku
Rzut odcinka równoległego do kierunku k
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 4 mar 2015, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Rzut odcinka równoległego do kierunku k
Jeżeli prosta \(\displaystyle{ k}\) jest kierunkiem rzutowania, to obrazem (rzutem) odcinka \(\displaystyle{ \overline{DE}}\) są dwa pokrywające się punkty \(\displaystyle{ D_\pi=E_\pi}\).
Jeżeli kierunek rzutowania jest inny, potrzebne są jakieś informacje nt. tego kierunku i kierunku obcinka \(\displaystyle{ \overline{DE}}\) – np. względem rzutni \(\displaystyle{ \pi}\).
Jeżeli kierunek rzutowania jest inny, potrzebne są jakieś informacje nt. tego kierunku i kierunku obcinka \(\displaystyle{ \overline{DE}}\) – np. względem rzutni \(\displaystyle{ \pi}\).