Dodawanie kątów określonych względem prostej

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
adamolesiak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 3 lis 2016, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Dodawanie kątów określonych względem prostej

Post autor: adamolesiak »

Cześć,
Mam takie zadanie:
Mam podany kąt alfa i beta. Szukam kąta gamma.

Wzór powinien działać dla dowolnych wartości kątów, nie tylko tych z obrazka.
Zapewne przed dodaniem trzeba jakoś uprościć kąty, najpierw do 0-2pi, następnie jakieś wzory redukcyjne aby zredukować do 0-pi. Na koniec dodawanie/odejmowanie wartości w zależności od zwrotu kąta.
AU
AU
SJfH1W.png (5.5 KiB) Przejrzano 94 razy
Nie mogę się z tym uporać, proszę o pomoc
Awatar użytkownika
kinia7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 704
Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 94 razy

Dodawanie kątów określonych względem prostej

Post autor: kinia7 »

\(\displaystyle{ \beta =360^{\circ}- \alpha=2\pi- \alpha}\)
czyli właściwie mamy podany tylko jeden kąt
to za mało danych do obliczenia \(\displaystyle{ \gamma}\)
ODPOWIEDZ