JAk zrobić poniższe zadania?
1. Mając odcinki o długościach 1, a i b, skonstruuj odcinek o długości \(\displaystyle{ x=\frac{a}{b}}\)
2. Mając odcinki o długościach a i b, gdzie a>b, skonstruuj odcinek o długości \(\displaystyle{ x = \frac{a^{2} - b^{2}}{a+2b}}\)
3. Mając odcinki o długościach a i b, skonstruuj odcinek o długości x takiej, że \(\displaystyle{ \frac{1}{x} = \frac{1}{3} \left( \frac{1}{a} + \frac{1}{b} \right)}\)
Budowanie Odcinka; Twierdzenie Talesa
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3352 razy
Budowanie Odcinka; Twierdzenie Talesa
Wskazówki:
1.
\(\displaystyle{ \frac{x}{1} =\frac{a}{b}}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{x}{a-b} = \frac{a+ b}{a+2b}}\)
3.
\(\displaystyle{ \frac{3}{x} = \frac{a+b}{ab} \Rightarrow \frac{x}{3b} = \frac{a}{a+b}}\)
1.
\(\displaystyle{ \frac{x}{1} =\frac{a}{b}}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{x}{a-b} = \frac{a+ b}{a+2b}}\)
3.
\(\displaystyle{ \frac{3}{x} = \frac{a+b}{ab} \Rightarrow \frac{x}{3b} = \frac{a}{a+b}}\)
Budowanie Odcinka; Twierdzenie Talesa
kerajs pisze:Wskazówki:
1.
\(\displaystyle{ \frac{x}{1} =\frac{a}{b}}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{x}{a-b} = \frac{a+ b}{a+2b}}\)
3.
\(\displaystyle{ \frac{3}{x} = \frac{a+b}{ab} \Rightarrow \frac{x}{3b} = \frac{a}{a+b}}\)
czyli to bedzie tak?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3352 razy
Budowanie Odcinka; Twierdzenie Talesa
Coś tym stylu, tylko dla odcinków a,b,1 różnej długości.
Inne opcje rysowania znajdziesz tu: ()
Inne opcje rysowania znajdziesz tu: (
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Talesa