witam
Czy jest jakis prosty wzor na obliczenie(wyznaczenie) rownych odlegosci,punktow(odcinkow,cieciw?)...na obwodzie kola... Np: 3,6,5,9...15-tu?
Podział koła na n równych części
- kotek1591
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 18 lut 2005, o 14:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Podział koła na n równych części
Zależy czy ma być to całkowicie konstrukcja czy nie. Niekonstrukcyjnie należy tylko podzilić 360 stpopni przez ilość odcinków co chcemy uzyskać i narysować ten kąt przy użyciu kątomierza w środku okręgu ramiona kąta podzielą ten okrąg taj jak chcesz.
Natomiast wykonując Konstrukcje to tak:
Na 3 odcinki (cięciwy); zaznaczyć punkt na okręgu i odmierzyć długość promienia. Rysując symetralną powstałych odcinków otrzymujemy następnie podział na: 6,12,24...
Na 4; nalerzy wpisać w okrąg kwadrat i gotowe, dzieląc symetralną otrzymujemy 8,16,32...
Na 5 części; narysować styczną i odmierzyć na niej połowe promienia powstały punkt połączyć ze środkiem okręgu od powstałego wten sposób odcinka odjąć połowe promienia. Powstały odcinek podzieli nam okrąg na dziesięć części więc odkładając go dwa razy otrzymujemy podział na 5części. Postępując jak w poprzednich sytuacjach można uzyskać 20,40,80...części
To wszystkie które potrafie skonstruować.
Natomiast wykonując Konstrukcje to tak:
Na 3 odcinki (cięciwy); zaznaczyć punkt na okręgu i odmierzyć długość promienia. Rysując symetralną powstałych odcinków otrzymujemy następnie podział na: 6,12,24...
Na 4; nalerzy wpisać w okrąg kwadrat i gotowe, dzieląc symetralną otrzymujemy 8,16,32...
Na 5 części; narysować styczną i odmierzyć na niej połowe promienia powstały punkt połączyć ze środkiem okręgu od powstałego wten sposób odcinka odjąć połowe promienia. Powstały odcinek podzieli nam okrąg na dziesięć części więc odkładając go dwa razy otrzymujemy podział na 5części. Postępując jak w poprzednich sytuacjach można uzyskać 20,40,80...części
To wszystkie które potrafie skonstruować.
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Podział koła na n równych części
ogolnie: da sie konstrukcyjnie uzyskac \(\displaystyle{ n}\)-kat foremny tylko gdy \(\displaystyle{ n = 2^k p_1 ... p_m}\) gdzie \(\displaystyle{ p_1,...,p_m}\) sa liczbami pierwszymi Fermata, czyli postaci \(\displaystyle{ 2^{2^s} + 1}\).
oczywiscie \(\displaystyle{ i j p_i p_j}\), zapomnialem dopisac.
oczywiscie \(\displaystyle{ i j p_i p_j}\), zapomnialem dopisac.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2005, o 19:28 przez g, łącznie zmieniany 1 raz.
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Podział koła na n równych części
mialem bardziej na mysli ze skoro m=0 to sie przez "nic" (czyli de facto 1) mnozy
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Podział koła na n równych części
Poprawiłem temat.
Jeżeli chodzi zaś o wzór, to jest wzór na długość boku n-kąta foremnego wpisanego w koło.
\(\displaystyle{ \large a=2R \sin \frac{\pi}{n}}\)
Problemem pozostaje tylko otrzymanie dokładnej wartości tego sinusa...
Jeżeli chodzi zaś o wzór, to jest wzór na długość boku n-kąta foremnego wpisanego w koło.
\(\displaystyle{ \large a=2R \sin \frac{\pi}{n}}\)
Problemem pozostaje tylko otrzymanie dokładnej wartości tego sinusa...