Witajcie.
Natknąłem się w internecie na zadanie w którym mam wyliczyć zacieniowany obszar.
No i sobie myślę, że dla frajdy je rozwiążę (czasem tak mam).
Pole całkowite. Mam.
Pole kół. Mam.
Ciemny obszar w środku na dole. Mam.
Ciemny obszar w prawy dolnym rogu. Mam.
Ciemny obszar w prawym górnym rogu. Yyy...
I ściana. Gdyby to był trójkąt to byłoby łatwo. Kąt w rogu to mam, twierdzenie cos i pozamiatane.
Ale ta figura nie jest trójkątem i bardzo wątpię aby jakoś regularnie się rozkładało.
To nie jest nic ważnego, ale chciałbym wiedzieć jak to rozwiązać... po prostu dla siebie samego. Pomoże ktoś? D=
Wylicz pole zacieniowanego obszaru
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Wylicz pole zacieniowanego obszaru
Pole ciemnego obszaru w prawym górnym rogu to np. suma pola trójkąta (szerokość i wysokość trzeba wyliczyć) i pewnej całki oznaczonej (funkcja podcałkowa i granice całkowania mają związek z ww. szerokością i wysokością).
Spróbuj „zmajstrować” tę całkę.
Spróbuj „zmajstrować” tę całkę.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wylicz pole zacieniowanego obszaru
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{10}{20} \Rightarrow \alpha =\arctg \frac{1}{2}\\
P_?= \frac{1}{2}10 \cdot 5- \frac{1}{2}5 \cdot 5 \cdot \sin (\pi-2\alpha)- \frac{2 \alpha }{2\pi}\pi \cdot 5^2=.....}\)
P_?= \frac{1}{2}10 \cdot 5- \frac{1}{2}5 \cdot 5 \cdot \sin (\pi-2\alpha)- \frac{2 \alpha }{2\pi}\pi \cdot 5^2=.....}\)
Wylicz pole zacieniowanego obszaru
Wsk:
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}[scale=1.5]
\draw[thick] (0,0) circle (2cm);
\draw[thick] (-2,-2) -- (6,-2);
\draw[thick] (-2,2) -- (6,2);
\draw[thick] (-2,-2) -- (-2,2);
\draw[thick] (6,-2) -- (6,2);
\draw[thick] (-2,-2) -- (6,2);
\draw[thick,blue] (2,0) -- (6,2);
\draw[thick,blue] (2,0) -- (6,0);
\draw[thick,blue] (6,0) -- (6,2);
\draw[thick,blue] (4,0) -- (5.19,1.615);
\draw[thick,blue] (4,0) -- (3.63,0.8);
\draw[thick,blue] (4,0) -- (5.6,0.8);
\draw[thick,blue] (5.19,1.615) -- (6,0);
\draw[thick] (4,0) circle (2cm);
\path[clip] (0,0) circle (2cm);
\end{tikzpicture}}\)
a potem twierdzenie o kącie wpisanym i opisanym na okręgu
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}[scale=1.5]
\draw[thick] (0,0) circle (2cm);
\draw[thick] (-2,-2) -- (6,-2);
\draw[thick] (-2,2) -- (6,2);
\draw[thick] (-2,-2) -- (-2,2);
\draw[thick] (6,-2) -- (6,2);
\draw[thick] (-2,-2) -- (6,2);
\draw[thick,blue] (2,0) -- (6,2);
\draw[thick,blue] (2,0) -- (6,0);
\draw[thick,blue] (6,0) -- (6,2);
\draw[thick,blue] (4,0) -- (5.19,1.615);
\draw[thick,blue] (4,0) -- (3.63,0.8);
\draw[thick,blue] (4,0) -- (5.6,0.8);
\draw[thick,blue] (5.19,1.615) -- (6,0);
\draw[thick] (4,0) circle (2cm);
\path[clip] (0,0) circle (2cm);
\end{tikzpicture}}\)
a potem twierdzenie o kącie wpisanym i opisanym na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 sie 2016, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
Wylicz pole zacieniowanego obszaru
Dzięki wszystkim, już to widzę
Hmmm... mam wrażenie, że kiedyś bym na to wpadł, ale zbyt dużo czasu minęło od kiedy regularnie coś wyliczałem i rozwiązywałem D=
Jeszcze raz dzięki
Hmmm... mam wrażenie, że kiedyś bym na to wpadł, ale zbyt dużo czasu minęło od kiedy regularnie coś wyliczałem i rozwiązywałem D=
Jeszcze raz dzięki