równoległobok na trzy
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 13 lis 2015, o 09:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
równoległobok na trzy
Jak podzielić dany równoległobok na 3 części równoważne prostymi równoległymi do przekątnej ?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
równoległobok na trzy
Wskazówka:
Trzecią część pola równoległoboku o bokach \(\displaystyle{ a,b}\) ma trójkąt o bokach \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6} }{3} a,\frac{ \sqrt{6} }{3}b}\) odciętych od równoległoboku prostą równoległą do przekątnej.
Trzecią część pola równoległoboku o bokach \(\displaystyle{ a,b}\) ma trójkąt o bokach \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6} }{3} a,\frac{ \sqrt{6} }{3}b}\) odciętych od równoległoboku prostą równoległą do przekątnej.