Rzutowanie na płaszczyznę
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 sty 2014, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
Rzutowanie na płaszczyznę
Witam. Mam do zrzutowania taki oto rysunek: Trochę słabo u mnie z wyobraźnią przestrzenną, dlatego proszę was o pomoc. Czy te cyfry przy strzałkach oznaczają milimetry?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Rzutowanie na płaszczyznę
- Rysunków nie rzutuje się. Rzutuje (sporządza rzuty) bryły, powierzchnie i linie.
- Te liczby (nie cyfry) to komponenty wymiarowania, które składa się z linii wymiarowych (głównej, pomocniczych i czasami odnoszącej) i wyrażenia znakowo-liczbowego podającej wartość wymiaru w jakichś jednostkach – tu w mm. Wartości i jednostki dla rzutowania mają to znaczenie, gdy chcemy, aby był od w jakiejś skali (podziałce). Gdy takiego wymogu nie ma, należy jedynie zachować proporcje między wymiarami na rzutach, a wymiarami obiektu rzutowanego.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 sty 2014, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
Rzutowanie na płaszczyznę
Trzeba narysować rzut boczny. Ma to być mniej wiecej tym sposobem:
Kąt na rysunku to kąt nachylenia płaszczyzny cięcia względem osi ox.
Kąt na rysunku to kąt nachylenia płaszczyzny cięcia względem osi ox.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Rzutowanie na płaszczyznę
\(\displaystyle{ \phi...}\),
2. Przez wielościan poprowadzono płaszczyznę przekroju tkzw. pionowo rzutującą \(\displaystyle{ \alpha}\), odzwierciedlają ją ślady \(\displaystyle{ V _{ \alpha }, h _{ \alpha }}\)
/ Zachować pochylenie płaszczyzny !/
3.Zobrazowano w rzutach oraz w kładzie-rzeczywisty kształt i wymiar przekroju wielościanu \(\displaystyle{ (A ^{o} ,B ^{o} ,C ^{o} , D ^{o} )}\) na rzutni pionowej.
/Do kładu przekroju mierzono głębokości punktów na płaszczyźnie poziomej. Patrz wymiar oznaczony \(\displaystyle{ h ^{*}}\)
............................
Powodzenia w kształtowniu wyobraźni i zdobywaniu wiedzy z geometrii wykreslnej- rys.technicznego.
1. Wobec podanych wymiarów(na rys. technicznym zawsze wymiary podawane w mm) należy przyjąć skalę rysunkową.Warto zaznajomić się, co oznacza znak wymiarowy 2. Przez wielościan poprowadzono płaszczyznę przekroju tkzw. pionowo rzutującą \(\displaystyle{ \alpha}\), odzwierciedlają ją ślady \(\displaystyle{ V _{ \alpha }, h _{ \alpha }}\)
/ Zachować pochylenie płaszczyzny !/
3.Zobrazowano w rzutach oraz w kładzie-rzeczywisty kształt i wymiar przekroju wielościanu \(\displaystyle{ (A ^{o} ,B ^{o} ,C ^{o} , D ^{o} )}\) na rzutni pionowej.
/Do kładu przekroju mierzono głębokości punktów na płaszczyźnie poziomej. Patrz wymiar oznaczony \(\displaystyle{ h ^{*}}\)
............................
Powodzenia w kształtowniu wyobraźni i zdobywaniu wiedzy z geometrii wykreslnej- rys.technicznego.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 sty 2014, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
Rzutowanie na płaszczyznę
Bardzo dziękuję za dokładne i przejrzyste zobrazowanie oraz wytłumaczenie. Samemu ciężko by mi było na coś takiego wpaść Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Mam jeszcze jeden orzech do zgryzienia
Chodzi oczywiście o numer 7. Z góry przepraszam za źle obrócone zdjęcie (coś się nie chciało zmienić w uploadzie).
Mam jeszcze jeden orzech do zgryzienia
Chodzi oczywiście o numer 7. Z góry przepraszam za źle obrócone zdjęcie (coś się nie chciało zmienić w uploadzie).
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Rzutowanie na płaszczyznę
Rady:Exodus3013 pisze:Trochę słabo u mnie z wyobraźnią przestrzenną, ...
- Rozglądać się wokół i obserwować różne kształty, ich parametry i relacje między nimi.
- Rysować odręcznie szklanki (walce), pudełka (prostopadłościany), piramidy (ostrosłupy), pomarańcze (kule) – raz w widoku „bardziej z góry”, innym razem „bardziej z boku”.
- Kupić plastelinę (trzy opakowanie), wymieszać razem, lepić różne bryły, kroić nożem i obserwować efekty.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Rzutowanie na płaszczyznę
Rzuty obrazują stożek obrotowy leżący na płaszczyźnie poziomej- podstawą koło, rzut pionowy tworzą tworzące i wierzchołek W.
Płaszczyzna przekroju \(\displaystyle{ \alpha}\) ma kąt pochylenia mniejszy niż kąt nachylenia tworzących konturowych stożka i przecina podstawę stozka w dwóch punktach, stąd figurą przekroju jest hiperbola.
Płaszczyzna przekroju i tworzące stożka pozwlają wyznaczyć punkty przekroju - hiperboli. Dodatkowe punkty przekroju otrzymujemy przecinają stożek płaszczyznami prostopadłymi do osi stożka. Okręgi jako efekt przekroju na rzucie poziomym pozwalaja wyznaczyć kolejne punkty hiperboli.
Celem otrzymania rzeczywistego kształtu przekroju należy wykonać kład przekroju na np. na rzutnię pionową.
Płaszczyzna przekroju \(\displaystyle{ \alpha}\) ma kąt pochylenia mniejszy niż kąt nachylenia tworzących konturowych stożka i przecina podstawę stozka w dwóch punktach, stąd figurą przekroju jest hiperbola.
Płaszczyzna przekroju i tworzące stożka pozwlają wyznaczyć punkty przekroju - hiperboli. Dodatkowe punkty przekroju otrzymujemy przecinają stożek płaszczyznami prostopadłymi do osi stożka. Okręgi jako efekt przekroju na rzucie poziomym pozwalaja wyznaczyć kolejne punkty hiperboli.
Celem otrzymania rzeczywistego kształtu przekroju należy wykonać kład przekroju na np. na rzutnię pionową.