Mam za zadanie zrzutowac ośmioscian foremny
Geometria wykreślna
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Geometria wykreślna
Trzeba wykonać kład płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha'}\) wraz rzutami \(\displaystyle{ m'}\), \(\displaystyle{ n'}\) i \(\displaystyle{ A'}\).
Przy wyznaczaniu położenia prostych \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) na kładzie należy wykorzystać rzuty \(\displaystyle{ m''}\) i \(\displaystyle{ n''}\).
Odległość prostych \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) definiuje bok ośmiościanu.
Należy wyznaczyć położenia punktów \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\), oraz \(\displaystyle{ E}\) i \(\displaystyle{ F}\).
Następnie należy podnieść kład z ww. punktami - długość odcinka \(\displaystyle{ \overline{E'F'}}\) jest równa długości odcinka \(\displaystyle{ \overline{AC}}\).
W końcu należy wyznaczyć położenie punktów \(\displaystyle{ A''}\), \(\displaystyle{ B''}\), \(\displaystyle{ C''}\) i \(\displaystyle{ D''}\), oraz \(\displaystyle{ E''}\) i \(\displaystyle{ F''}\) – odcinek \(\displaystyle{ \overline{E''F''}}\) jest prostopadły do śladu \(\displaystyle{ \alpha''}\).
Przy wyznaczaniu położenia prostych \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) na kładzie należy wykorzystać rzuty \(\displaystyle{ m''}\) i \(\displaystyle{ n''}\).
Odległość prostych \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) definiuje bok ośmiościanu.
Należy wyznaczyć położenia punktów \(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\), oraz \(\displaystyle{ E}\) i \(\displaystyle{ F}\).
Następnie należy podnieść kład z ww. punktami - długość odcinka \(\displaystyle{ \overline{E'F'}}\) jest równa długości odcinka \(\displaystyle{ \overline{AC}}\).
W końcu należy wyznaczyć położenie punktów \(\displaystyle{ A''}\), \(\displaystyle{ B''}\), \(\displaystyle{ C''}\) i \(\displaystyle{ D''}\), oraz \(\displaystyle{ E''}\) i \(\displaystyle{ F''}\) – odcinek \(\displaystyle{ \overline{E''F''}}\) jest prostopadły do śladu \(\displaystyle{ \alpha''}\).