Znajdowanie krawędzi między wielobokiem, a płaszczyzną

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
vampirita
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 lis 2015, o 17:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy

Znajdowanie krawędzi między wielobokiem, a płaszczyzną

Post autor: vampirita »

Tak jak w temacie- zadanie brzmi: Znaleźć krawędź między wielobokiem danym rzutami, oraz płaszczyzną \(\displaystyle{ \alpha}\).
AU
AU
55h2z8.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 497 razy
Mam nadzieję, że coś widać.

Więc tak... Rzuty punktów \(\displaystyle{ 1, 2, 3}\) oraz \(\displaystyle{ 4}\) są punktami lub rzutami punktów przecięcia wieloboku z płaszczyzną \(\displaystyle{ \alpha}\).
Z ich połączenia powstają rzuty krawędzi \(\displaystyle{ k}\) (\(\displaystyle{ k'}\) od \(\displaystyle{ V _{k}''}\) do \(\displaystyle{ V_{k}}\) oraz \(\displaystyle{ k''}\) od \(\displaystyle{ H_{k}}\) oraz \(\displaystyle{ H_{k} '}\)),
a z połączenia \(\displaystyle{ V_{k}''=1''}\) i \(\displaystyle{ H_{k}'=4'}\) powstaje krawędź \(\displaystyle{ k}\).

Moje pytanie: Czy jest to poprawny tok myślenia?
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Znajdowanie krawędzi między wielobokiem, a płaszczyzną

Post autor: SlotaWoj »

vampirita pisze:Z ich połączenia powstają rzuty krawędzi \(\displaystyle{ k}\) (\(\displaystyle{ k'}\) od \(\displaystyle{ V _{k}''}\) do \(\displaystyle{ V_{k}}\) oraz \(\displaystyle{ k''}\) od \(\displaystyle{ H_{k}}\) oraz \(\displaystyle{ H_{k} '}\)),
a z połączenia \(\displaystyle{ V_{k}''=1''}\) i \(\displaystyle{ H_{k}'=4'}\) powstaje krawędź \(\displaystyle{ k}\).
Dobrze, ale brak precyzji.

Lepiej tak:
  • Z ich połączenia powstają rzuty krawędzi \(\displaystyle{ k}\) (\(\displaystyle{ k'}\) od \(\displaystyle{ 2'}\) do \(\displaystyle{ 4'}\) oraz \(\displaystyle{ k''}\) od \(\displaystyle{ 1''}\) oraz \(\displaystyle{ 3''}\)).
ODPOWIEDZ