przekrój i kład
przekrój i kład
Mam narysować przekrój wg tej czerwonej linii i kład przekroju
Wyszło mi coś takiego, mógłby ktoś sprawdzić?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
przekrój i kład
Kład wykonany niepoprawnie. Nie są zachowane zasady "kładzenia" płaszczyzny i przynależnych do niej punktów a stąd linii na rzutnię.
Proszę przeczytać odpowiednią lekcję w podręczniku.
Przekroje wydają się być narysowane poprawnie. Wydają się, bo linie odnoszące są ledwie lub wcale niewidoczne.
PS. Akurat ta czerwona linia jest prostą, a ta prosta jest śladem płaszczyzny na rzutni \(\displaystyle{ \pi _1}\). Zaś z uwagi wynika, że płaszczyzna ta jest prostopadła do tej rzutni. Jest więc pionowo rzutującą. Do wykonania kładu tej płaszczyzny i elementów obiektu krojonego do niej przynależnych (wspólnych) na rzutnię, (tu poziomą, \(\displaystyle{ \pi _1}\)), potrzeba narysować jej pionowy ślad.
Proszę przeczytać odpowiednią lekcję w podręczniku.
Przekroje wydają się być narysowane poprawnie. Wydają się, bo linie odnoszące są ledwie lub wcale niewidoczne.
PS. Akurat ta czerwona linia jest prostą, a ta prosta jest śladem płaszczyzny na rzutni \(\displaystyle{ \pi _1}\). Zaś z uwagi wynika, że płaszczyzna ta jest prostopadła do tej rzutni. Jest więc pionowo rzutującą. Do wykonania kładu tej płaszczyzny i elementów obiektu krojonego do niej przynależnych (wspólnych) na rzutnię, (tu poziomą, \(\displaystyle{ \pi _1}\)), potrzeba narysować jej pionowy ślad.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
przekrój i kład
Pokazany przez Kolegą rysunek co prawda pokazuje przekrój w jego wymiarach rzeczywistych ale nie jest kładem na rzutnię \(\displaystyle{ \pi _1}\)
kład tego przekroju wygląda tak:
kład tego przekroju wygląda tak:
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
przekrój i kład
@Anonim3
Musisz mieć świadomość faktu, że krawędzie boczne przekroju są fragmentami hiperboli i tylko ze względu na usytuowanie płaszczyzny przekroju względem osi stożka (niewielka odległość) na rysunku tego nie widać. Przy wysokości stożka (ściętego) wynoszącej 100 mm odchylenie od prostej bocznych krawędzi przekroju jest rzędu 1 mm.
Musisz mieć świadomość faktu, że krawędzie boczne przekroju są fragmentami hiperboli i tylko ze względu na usytuowanie płaszczyzny przekroju względem osi stożka (niewielka odległość) na rysunku tego nie widać. Przy wysokości stożka (ściętego) wynoszącej 100 mm odchylenie od prostej bocznych krawędzi przekroju jest rzędu 1 mm.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
przekrój i kład
Próba narysowania tej krzywej spełzła na niczym. Za małe rozmiary stożka na rysunku.
I zapomniałem o tym poinformować, za co przepraszam Użytkowników i Zainteresowanego.
Panu SlotaWoj dziękuję za zwrócenie uwagi na ten fakt.
W.Kr.
I zapomniałem o tym poinformować, za co przepraszam Użytkowników i Zainteresowanego.
Panu SlotaWoj dziękuję za zwrócenie uwagi na ten fakt.
W.Kr.