Geometria wykreślna
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 6 lis 2015, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Geometria wykreślna
Przez punkt A, który znajduje się na płaszczyźnie α, nachylonej do rzutni pod kątem
45° poprawić należące do tej płaszczyzny dwie przecinające się proste a i b o nachyleniu 3/5.
45° poprawić należące do tej płaszczyzny dwie przecinające się proste a i b o nachyleniu 3/5.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Geometria wykreślna
Przeczytaj instrukcję LaTeXa i stosuj, bo Ci moderatorzy będą posty usuwali (pkt. 6.3 Regulaminu).
Chyba poprowadzić.ola1996+ pisze:poprawić należące do tej płaszczyzny dwie przecinające się proste a i b o nachyleniu 3/5.
- A to nachylenie względem czego?
- Jeżeli dwie proste mają to samo nachylenie, to nie mogą się przecinać (mieć tylko jeden punkt wspólny).
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 6 lis 2015, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Geometria wykreślna
Czyli owe proste mają tylko 1 punkt wspólny? Względem czego jest nachylenie, to nie wiem, wydaje mi się że względem płaszczyzny.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Geometria wykreślna
Czy temat zadania brzmi dokładnie tak, jak napisałaś?
Pierwotnie myślałem, że to nachylenie 3/5 jest względem prostej przecięcia rzutni płaszczyzna \(\displaystyle{ \alpha}\) i wtedy zadanie jest wewnętrznie sprzeczne.
Ale jest inna ewentualność: na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \alpha}\) przez znajdujący się na niej punkt \(\displaystyle{ A}\) można poprowadzić dokładnie dwie proste o pewnym nachyleniu względem rzutni, jeśli to nachylenie jest mniejsze (pod względem wartości bezwzględnej) od nachyleniu płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\) do rzutni. Ale wówczas w temacie zadania powinno być zaznaczone, że właśnie o to chodzi.
Edit:
––––––
Przeredagowałem fragment o innej ewentualności. Jest nieco precyzyjniejszy, ale nadal niezgrabny.
Pierwotnie myślałem, że to nachylenie 3/5 jest względem prostej przecięcia rzutni płaszczyzna \(\displaystyle{ \alpha}\) i wtedy zadanie jest wewnętrznie sprzeczne.
Ale jest inna ewentualność: na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \alpha}\) przez znajdujący się na niej punkt \(\displaystyle{ A}\) można poprowadzić dokładnie dwie proste o pewnym nachyleniu względem rzutni, jeśli to nachylenie jest mniejsze (pod względem wartości bezwzględnej) od nachyleniu płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\) do rzutni. Ale wówczas w temacie zadania powinno być zaznaczone, że właśnie o to chodzi.
Edit:
––––––
Przeredagowałem fragment o innej ewentualności. Jest nieco precyzyjniejszy, ale nadal niezgrabny.
Ostatnio zmieniony 8 lis 2015, o 00:25 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 6 lis 2015, o 17:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Geometria wykreślna
Treść jest dokładnie taka, jaką napisałam. Jest to zadanie z pierwszych zajęć z geometrii na I roku, więc rozwiązanie musi być banalne.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Geometria wykreślna
- Ponieważ \(\displaystyle{ \tg45^\circ=1>\frac{3}{5}}\) zadanie można rozwiązać.
- Na rzutni pomocniczej prostopadłej do rzutni (głównej), o której mowa w temacie zadania i prostopadłej do płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\) narysuj rzut tejże płaszczyzny oraz rzut punktu \(\displaystyle{ A}\).
- Na ww. rzutni znajdź punkty punkty odpowiadające prostym znajdującym się na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \alpha}\) trzy jednostki np. powyżej niż punkt \(\displaystyle{ A}\).
- Na rzutni głównej zaznacz tę prostą.
- Na rzutni głównej narysuj okrąg o środku w rzucie punktu A i promieniu 5 jednostek.
- Okrąg ten przecina wcześniej zaznaczoną prostą w dwóch punktach.
- Dwie proste poprowadzone przez punkt A i ww. punkty spełniają warunki zadania.
Aż się prosi, aby układacz tematu zadania postarał się o precyzyjniejszą jego redakcję, a wydający temat (jeśli to inna osoba) zwracał na to uwagę.
No co napisałem należy wytknąć wydającemu – za coś przecież bierze pensję.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Geometria wykreślna
Treść zadania:
"Przez punkt A, który znajduje się na płaszczyźnie α, nachylonej do rzutni pod kątem
45° poprawić należące do tej płaszczyzny dwie przecinające się proste a i b o nachyleniu 3/5. "
z której wynika, że zarówno punkt \(\displaystyle{ A}\) jak i należące do tej płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\)
(poprowadzić należące do tej płaszczyzny) dwie proste \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) które należy poprowadzić przynależą do płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\). Zatem płaszczyzna \(\displaystyle{ \alpha}\) jest jednoznacznie wyznaczona przez te dwie proste przecinające się w dowolnym punkcie. Kąt pod jakim przecinają się te proste ma miarę taką, jaka wynika z tangensa kąta przecięcia, czyli \(\displaystyle{ \angle \gamma = arctg \frac{3}{5}}\).
Rozwiązanie polega na narysowaniu na położonej na rzutni płaszczyźnie \(\displaystyle{ \alpha}\) prostych \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) przez co określamy punkt \(\displaystyle{ A}\) przynależny "z mocy prawa" do \(\displaystyle{ \alpha}\) a następnie podniesienie płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\) wraz z przynależnymi prostymi (i punkcie) o zadany kąt jaki ma ona tworzyć z rzutnią, owe \(\displaystyle{ 45^o}\).
W.Kr.
"Przez punkt A, który znajduje się na płaszczyźnie α, nachylonej do rzutni pod kątem
45° poprawić należące do tej płaszczyzny dwie przecinające się proste a i b o nachyleniu 3/5. "
z której wynika, że zarówno punkt \(\displaystyle{ A}\) jak i należące do tej płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\)
(poprowadzić należące do tej płaszczyzny) dwie proste \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) które należy poprowadzić przynależą do płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\). Zatem płaszczyzna \(\displaystyle{ \alpha}\) jest jednoznacznie wyznaczona przez te dwie proste przecinające się w dowolnym punkcie. Kąt pod jakim przecinają się te proste ma miarę taką, jaka wynika z tangensa kąta przecięcia, czyli \(\displaystyle{ \angle \gamma = arctg \frac{3}{5}}\).
Rozwiązanie polega na narysowaniu na położonej na rzutni płaszczyźnie \(\displaystyle{ \alpha}\) prostych \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n}\) przez co określamy punkt \(\displaystyle{ A}\) przynależny "z mocy prawa" do \(\displaystyle{ \alpha}\) a następnie podniesienie płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\) wraz z przynależnymi prostymi (i punkcie) o zadany kąt jaki ma ona tworzyć z rzutnią, owe \(\displaystyle{ 45^o}\).
W.Kr.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Geometria wykreślna
Kolega Kruszewski podał inną możliwą interpretacje tematu zadania, a wówczas aby nie było wątpliwości, to powinno być:
Termin nachylenie 3/5 kojarzy mi się raczej z nachyleniem względem osi odciętych układu współrzędnych i jego użycie do określania kąta między dowolnymi, ale przecinającymi się prostymi wybitnie mi nie odpowiada.
- ... dwie przecinające się proste a i b o wzajemnym nachyleniu 3/5.
- ... dwie proste a i b przecinające się pod kątem którego tangens jest równy 3/5.
Termin nachylenie 3/5 kojarzy mi się raczej z nachyleniem względem osi odciętych układu współrzędnych i jego użycie do określania kąta między dowolnymi, ale przecinającymi się prostymi wybitnie mi nie odpowiada.
Ostatnio zmieniony 7 lis 2015, o 22:48 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Geometria wykreślna
"Termin nachylenie 3/5 kojarzy mi się raczej z nachylenie względem osi odciętych układu współrzędnych"
Tylko czy wówczas proste tę będą przynależeć do płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\)?
"i jego użycie do określania kąta między dowolnymi, ale przecinającymi się prostymi wybitnie mi nie odpowiada."
Nie jest może w "powszechnym" użyciu, ale jest zrozumiałe.
W.Kr.
Tylko czy wówczas proste tę będą przynależeć do płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\)?
"i jego użycie do określania kąta między dowolnymi, ale przecinającymi się prostymi wybitnie mi nie odpowiada."
Nie jest może w "powszechnym" użyciu, ale jest zrozumiałe.
W.Kr.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Geometria wykreślna
@Kruszewski
Zgoda, gdyby było wzajemnym.
W zadaniu nie ma żadnych osi, więc nie ma nad czym dyskutować.
Ja przyjąłem, że jest to nachylenie do rzutni, bo jest ona obiektem, który w pewnym stopniu organizuje przestrzeń, podobnie (ale nie należy rozumieć tego dosłownie) tak jak oś układu współrzędnych.
Zgoda, gdyby było wzajemnym.
W zadaniu nie ma żadnych osi, więc nie ma nad czym dyskutować.
Ja przyjąłem, że jest to nachylenie do rzutni, bo jest ona obiektem, który w pewnym stopniu organizuje przestrzeń, podobnie (ale nie należy rozumieć tego dosłownie) tak jak oś układu współrzędnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Geometria wykreślna
@SlotaWoj
Pisze Pan:
"Ja przyjąłem, że jest to nachylenie do rzutni".
Zapytam zatem: której z prostych i do której rzutni?
Pisze Pan:
"Ja przyjąłem, że jest to nachylenie do rzutni".
Zapytam zatem: której z prostych i do której rzutni?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Geometria wykreślna
@Kruszewski
Obu prostych.
Obu prostych.
- Na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \alpha}\) przez znajdujący się na niej punkt \(\displaystyle{ A}\) można poprowadzić dokładnie dwie proste o pewnym nachyleniu względem rzutni, jeśli to nachylenie jest mniejsze (pod względem wartości bezwzględnej) od nachyleniu płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\) do rzutni.