Witam!
Bardzo proszę o szybką pomoc, ponieważ kompletnie nie potrafię zrobić tego zadania..
Treść:
Znaleźć brakujące rzuty punktów \(\displaystyle{ A,B,C,D}\) leżących na płaszczyźnie wyznaczonej prostą \(\displaystyle{ l}\) i punktem \(\displaystyle{ K}\).
Proszę o pomoc, pozdrawiam
Brakujące rzuty punktów leżących na płaszczyźnie l i pkt. K.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 paź 2015, o 11:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Brakujące rzuty punktów leżących na płaszczyźnie l i pkt. K.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, o 12:49 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 608 razy
Brakujące rzuty punktów leżących na płaszczyźnie l i pkt. K.
Poprowadź przez wybrany punkt, np. \(\displaystyle{ K}\) prostą \(\displaystyle{ m}\) równoległą do danej prostej \(\displaystyle{ l}\).
Dwie proste równoległe (\(\displaystyle{ l,m}\))wyznaczają płaszczyznę (\(\displaystyle{ \alpha}\)).
Prowadząc przez dane rzuty punktów proste np. poziome, wyznaczymy brakujące rzuty punktów, bowiem:
"Prosta przechodząca przez dany punkt leży na płaszczyźnie, gdy jej odp. ślady leżą na odpowiednich śladach wyznaczonej płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\).
Dwie proste równoległe (\(\displaystyle{ l,m}\))wyznaczają płaszczyznę (\(\displaystyle{ \alpha}\)).
Prowadząc przez dane rzuty punktów proste np. poziome, wyznaczymy brakujące rzuty punktów, bowiem:
"Prosta przechodząca przez dany punkt leży na płaszczyźnie, gdy jej odp. ślady leżą na odpowiednich śladach wyznaczonej płaszczyzny \(\displaystyle{ \alpha}\).