Witam,
mam duże problemy ze śladami (prostej, płaszczyzny itp), a na jutro mam do zrobienia poniższe zadanko...
Byłby ktoś w stanie mi pomóc?
(obrazek za duży, więc taguje jako url)
Ślady prostej,płaszczyzny (rzuty Monge'a)
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Ślady prostej,płaszczyzny (rzuty Monge'a)
\(\displaystyle{ np.M}\)) leży na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \alpha}\), wtedy kiedy leży na prostej (\(\displaystyle{ np.a}\)), która przynależy do tej płaszczyzny.
Co zachodzi wtedy gdy, odpowiednie rzuty punktu, leżą na odp. rzutach prostej, która leży na płaszczyźnie.
Ślady prostych muszą leżeć na odp. śladach płaszczyzn.
Rzuty poziome \(\displaystyle{ H _{a}, H _{b}}\)prostych leżą na odp. śladach poziomych płaszczyzn \(\displaystyle{ h \alpha,h _{ \beta }}\), zaś rzuty pionowe prostych\(\displaystyle{ V _{a},V _{b}}\) leżą na śladach pionowych płaszczyzn \(\displaystyle{ v {\alpha,\ v\beta}}\).
Punkt (Co zachodzi wtedy gdy, odpowiednie rzuty punktu, leżą na odp. rzutach prostej, która leży na płaszczyźnie.
Ślady prostych muszą leżeć na odp. śladach płaszczyzn.
Rzuty poziome \(\displaystyle{ H _{a}, H _{b}}\)prostych leżą na odp. śladach poziomych płaszczyzn \(\displaystyle{ h \alpha,h _{ \beta }}\), zaś rzuty pionowe prostych\(\displaystyle{ V _{a},V _{b}}\) leżą na śladach pionowych płaszczyzn \(\displaystyle{ v {\alpha,\ v\beta}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 6 paź 2015, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 27 razy
Ślady prostej,płaszczyzny (rzuty Monge'a)
Jakoś sobie poradziłem. W moim przypadku h alfa i v beta się przecinają, co czyni zadanie prostszym. Mimo wszystko b. dziękuję za fatygę!
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Ślady prostej,płaszczyzny (rzuty Monge'a)
Wyznaczenie punktu przebicia prostej \(\displaystyle{ a}\) z płaszczyzną \(\displaystyle{ \alpha}\)
1.Wrowadzamy pomocniczą płaszczyznę poziomo rzutującą \(\displaystyle{ \epsilon}\) i wyznaczamy krawędz obu płaszczyzn \(\displaystyle{ k}\).
/Ślad pionowy płaszczyzny \(\displaystyle{ V _{\epsilon}}\)prostopadły do rzutni poziomej/
2. Przecięcie prostej \(\displaystyle{ a}\) z krawędzią \(\displaystyle{ k}\) wyznacza szukany punkt przebicia \(\displaystyle{ P}\)
.................................
Zadania do ćwiczeń przemyślane, od prostego(wyznaczanie śladów prostej, krawędzi dwóch płaszczyzn) do "złożonego" - punkt przebicia.
...................................
Powodzenia w ćw. wyobraźni
1.Wrowadzamy pomocniczą płaszczyznę poziomo rzutującą \(\displaystyle{ \epsilon}\) i wyznaczamy krawędz obu płaszczyzn \(\displaystyle{ k}\).
/Ślad pionowy płaszczyzny \(\displaystyle{ V _{\epsilon}}\)prostopadły do rzutni poziomej/
2. Przecięcie prostej \(\displaystyle{ a}\) z krawędzią \(\displaystyle{ k}\) wyznacza szukany punkt przebicia \(\displaystyle{ P}\)
.................................
Zadania do ćwiczeń przemyślane, od prostego(wyznaczanie śladów prostej, krawędzi dwóch płaszczyzn) do "złożonego" - punkt przebicia.
...................................
Powodzenia w ćw. wyobraźni
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 6 paź 2015, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 27 razy
Ślady prostej,płaszczyzny (rzuty Monge'a)
Teraz już dużo lepiej to rozumiem, troszkę nad tym posiedziałem. Prawdą jest, że Twoje rysunki bardzo mi pomogły, dziękuję! Temat jest rozwiązany.