punkt w czworokącie wypukłym o pewnej własności

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
wielkireturner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 403
Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: London ChinaTown
Podziękował: 151 razy
Pomógł: 4 razy

punkt w czworokącie wypukłym o pewnej własności

Post autor: wielkireturner »

Wewnątrz czworokąta wypukłego \(\displaystyle{ ABCD}\) wyznaczyć punkt o tej własności, że suma jego odległości od wszystkich wierzchołków jest najmniejsza.

Czy będzie to po prostu punkt \(\displaystyle{ P}\) taki, że \(\displaystyle{ \angle APB = \angle APD = \angle DPC = \angle CPA = 90 ^{ \circ }}\)?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

punkt w czworokącie wypukłym o pewnej własności

Post autor: Medea 2 »

Spróbuj wskazać taki punkt w długim i wąskim prostokącie - nie uda Ci się. W zadaniu chodzi o punkt Torricelliego. Dla czworokąta wypukłego jest to przecięcie się przekątnych, zaś dla wklęsłego, jest nim punkt wewnątrz trójkąta rozpiętego na pozostałych trzech.
ODPOWIEDZ