Skonstruuj odcinek

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Skonstruuj odcinek

Post autor: Dario1 »

Dane są trzy odcinki długości \(\displaystyle{ a,b,c}\). Skonstruuj odcinek długości:

\(\displaystyle{ \frac{ab}{a+c}}\).

Podaj warunek rozwiązalności zadania.

Proszę o sprawdzenie poniższej konstrukcji:

Równośc zapisujemy jako proporcję: \(\displaystyle{ \frac{a}{a+c}= \frac{x}{b}}\). Teraz na jednej prostej odkładamy kolejno odcinki a oraz c, a następnie b. Prowadzimy drugą prostą nierównoległą do poprzedniej przechodzącą przez początek odcinka a. Z tegoż początku odkładamy odcinek a. Prowadzimy prostą przechodzącą przez koniec odcinka a i punkt między odcinkami c i b na drugiej prostej. Następnie prowadzimy prostą równoległą do tej prostej przechodzącą przez koniec odcinka b. Prosta ta przetnie drugą prostą w punkcie który będzie końcem odcinka x. Drugi koniec wyznaczy koniec odcinka a.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Skonstruuj odcinek

Post autor: kerajs »

Jest OK. Clou tego zadania to zauważyć możliwość wykorzystania twierdzenia Talesa, a to zrobiłeś już w pierwszej linijce.
ODPOWIEDZ