Poprowadź prostą

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Poprowadź prostą

Post autor: Dario1 »

Punkt \(\displaystyle{ D}\) należy do wnętrza danego kąta wypukłego \(\displaystyle{ AOB}\). Przez punkt \(\displaystyle{ D}\) poprowadź prostą przecinającą ramiona \(\displaystyle{ OA}\) i \(\displaystyle{ O}\)B w takich punktach \(\displaystyle{ E, F}\) dla których:

\(\displaystyle{ \frac{|ED|}{|DF|}= \frac{1}{2}}\)

Proszę o sprawdzenie poniższej konstrukcji:

Przez punkt \(\displaystyle{ D}\) prowadzimy proste równoległe do ramion kąta \(\displaystyle{ AOB}\). Przecięcie z ramieniem \(\displaystyle{ OA}\) nazwijmy \(\displaystyle{ M}\). Wyznaczamy połowę odcinka \(\displaystyle{ OM}\) i odkładamy tą połowę w punkcie \(\displaystyle{ M}\) oddalając się od \(\displaystyle{ O}\) otrzymując punkt \(\displaystyle{ E}\). Przez punkty \(\displaystyle{ ED}\) prowadzimy prostą przetnie ona ramię \(\displaystyle{ B}\) w punkcie \(\displaystyle{ F}\). Wtedy
\(\displaystyle{ \frac{|ED|}{|DF|}= \frac{1}{2}}\).
Ostatnio zmieniony 6 cze 2015, o 23:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Poprowadź prostą

Post autor: SlotaWoj »

Dobrze!
Prosta równoległa do boku trójkąta przecinająca pozostałe boki dzieli je proporcjonalnie.
Dario1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1371
Rejestracja: 23 lut 2012, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 14 razy

Poprowadź prostą

Post autor: Dario1 »

Dzięki.
ODPOWIEDZ