Zbuduj trójkąt równoramienny mając daną podstawę tego trójkąta i kąt przeciwległy podstawie.
Proszę o sprawdzenie poniższej konstrukcji:
Z danego kąta rysuję jego dwusieczną. Na dwusiecznej przez dowolny punkt kreślę prostą prostopadłą do dwusiecznej. Na tej prostej odkładam dany odcinek, tak by jego środek zawierał się w dwusiecznej. Przez końce odcinka kreślę proste prostopadłe, które przetną ramiona kąta w 2 punktach. Łącząc odcinkiem oba punkty otrzymam łącznie z ramionami kąta trójkąt równoramienny.
Jeśli można to jakoś prościej zrobić to też proszę o komentarz.
Zbuduj trójkąt równoramienny
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Zbuduj trójkąt równoramienny
To poprawna konstrukcja. Jest prosta i przejrzysta.
Trochę brzydsza:
Z dowolnego punktu (B) ramienia kąta (o wierzchołku A) zataczam łuk o długości podstawy szukanego trójkąta tak aby przeciął drugie ramię kąta (C). Rysuję symetralne boków AB i BC. Z ich przecięcia (S) kreślę okrąg o promieniu AS. Jego przecięcie z symetralną boku BC daje punkty A' i A''. Ten który leży na tym samym łuku BC co punkt A jest trzecim wierzchołkiem trójkąta równoramiennego o podstawie BC.
Oczywiście punkt B należy wybrać tak aby pierwszy kreślony łuk przecinał ramię kąta dając punkt C.
Konstrukcja bazuje na własności: wszystkie kąty wpisane w okrąg i oparte na tym samym łuku (więc ina tej samej cięciwie) mają ten sam kąt.
Trochę brzydsza:
Z dowolnego punktu (B) ramienia kąta (o wierzchołku A) zataczam łuk o długości podstawy szukanego trójkąta tak aby przeciął drugie ramię kąta (C). Rysuję symetralne boków AB i BC. Z ich przecięcia (S) kreślę okrąg o promieniu AS. Jego przecięcie z symetralną boku BC daje punkty A' i A''. Ten który leży na tym samym łuku BC co punkt A jest trzecim wierzchołkiem trójkąta równoramiennego o podstawie BC.
Oczywiście punkt B należy wybrać tak aby pierwszy kreślony łuk przecinał ramię kąta dając punkt C.
Konstrukcja bazuje na własności: wszystkie kąty wpisane w okrąg i oparte na tym samym łuku (więc ina tej samej cięciwie) mają ten sam kąt.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2015, o 12:28 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Zbuduj trójkąt równoramienny
Jeszcze inna konstrukcja: przedłużam [1] jedno z ramion tego kąta (\(\displaystyle{ \alpha}\)) i wyznaczam dwusieczną [4] dopełnienia (\(\displaystyle{ \pi - \alpha}\)). Odkładam na przedłużeniu podstawę [1], a trzeci wierzchołek dostanę na przecięciu symetralnej podstawy z dwusieczną [3]. Łącznie 9 kroków.