Zbuduj romb jeśli są dane jeden z kątów i przekątną przeciwległą temu kątowi.
Proszę o sprawdzenie poprawności poniższej konstrukcji:
Konstruuję dwusieczną kąta i otrzymuję połowiczny kąt. Niezależnie od tego na przekątnej wyznaczam jej symetralną. Na tej symetralnej w dowolnym punkcie odkładam kąt połowiczny tak by symetralna pokrywała się z jednym z ramion połowicznego kąta. Konstruuję prostą równoległą do prostej powstałej przez odłożenie poprzednio kąta przechodzącą przez jeden z końców przekątnej. Punkt przecięcia tej prostej z symetralną będzie wierchołkiem rombu. Łączę punkt z drugim końcem przekątnej. Wyznaczam punkt symetryczny względem przekątnej i łączę go z końcami przekątnej tworząc romb.
Jeśli jest błąd lub istnieje jakieś prostsze rozwiązanie to proszę o informację.
Zbuduj romb jeśli są dane
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 27 maja 2015, o 17:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łowicz
Zbuduj romb jeśli są dane
Dany jest kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), więc możemy zbudować kąt \(\displaystyle{ (180^{\circ} - \alpha)}\) przez uzupełnienie do prostej. Jest to drugi z kątów rombu. Konstruujemy dwusieczną kąta \(\displaystyle{ (180^{\circ} - \alpha)}\) otrzymując kąt \(\displaystyle{ 0,5(180^{\circ} - \alpha)}\).
Przyjmując, że koniec danej przekątnej jest wierzchołkiem, a przekątna jednym z ramion kąta \(\displaystyle{ 0,5(180^{\circ} - \alpha)}\) konstruujemy cztery kąty \(\displaystyle{ 0,5(180^{\circ} - \alpha)}\) (po dwa z każdego końca przekątnej). Ramiona tych kątów (te które nie są dana przekątną) są bokami szukanego rombu.
Przyjmując, że koniec danej przekątnej jest wierzchołkiem, a przekątna jednym z ramion kąta \(\displaystyle{ 0,5(180^{\circ} - \alpha)}\) konstruujemy cztery kąty \(\displaystyle{ 0,5(180^{\circ} - \alpha)}\) (po dwa z każdego końca przekątnej). Ramiona tych kątów (te które nie są dana przekątną) są bokami szukanego rombu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Zbuduj romb jeśli są dane
Zbudowałabym dowolny romb \(\displaystyle{ ABCD}\) o zadanym kącie.
Załóżmy, że dany jest kąt \(\displaystyle{ A}\)
Na prostej \(\displaystyle{ DB}\) odkładam zadaną długość przekątnej \(\displaystyle{ DB'}\)
Konstruuję prostą \(\displaystyle{ A'B}\)' równoległą do \(\displaystyle{ AB}\) i mam już połowę szukanego rombu \(\displaystyle{ A'B'D}\)
Załóżmy, że dany jest kąt \(\displaystyle{ A}\)
Na prostej \(\displaystyle{ DB}\) odkładam zadaną długość przekątnej \(\displaystyle{ DB'}\)
Konstruuję prostą \(\displaystyle{ A'B}\)' równoległą do \(\displaystyle{ AB}\) i mam już połowę szukanego rombu \(\displaystyle{ A'B'D}\)