Geometria osiowa
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 6 maja 2015, o 07:24
- Płeć: Kobieta
- wiek: 23
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 10 razy
Geometria osiowa
60.Dane są różne punkty A i B . Znaleźć zbiór takich punktów P, by trójkąt ABP miał oś symetrii.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Geometria osiowa
Oś symetrii mają trójkąty równoramienne. Zbiór punktów P składa się z symetralnej odcinka AB, okręgu o promieniu AB i środku w punkcie A oraz okręgu o promieniu AB i środku w punkcie B. Dlaczego tak będzie?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Geometria osiowa
Jeśli trójkąt o bokach \(\displaystyle{ a,b,c}\) gdzie \(\displaystyle{ a \le b \le c}\) musi spełniać warunek \(\displaystyle{ c<a+b}\) to oczywiście masz rację.
Ja, traktując trójkąty zdegenerowane do odcinków \(\displaystyle{ \left( c=a+b\right)}\) także jako trójkąty nie muszę tych punktów usuwać. Popełniam jednak wtedy inny, poważniejszy błąd pomijając nieskończenie(!) wiele punktów leżących na prostej AB.
Dzięki za wskazanie nieścisłości w mojej odpowiedzi.
Ja, traktując trójkąty zdegenerowane do odcinków \(\displaystyle{ \left( c=a+b\right)}\) także jako trójkąty nie muszę tych punktów usuwać. Popełniam jednak wtedy inny, poważniejszy błąd pomijając nieskończenie(!) wiele punktów leżących na prostej AB.
Dzięki za wskazanie nieścisłości w mojej odpowiedzi.