zadanie jest takie
średnio wiem jak to ugryźć na razie zrobiłem coś takiego ale czy to dobrze??
przekrój wieloboku
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
przekrój wieloboku
Post jest zatytułowany Przekrój wieloboku.
Poniżej jest rysunek, a na nim prosta pozioma, od niej w górę jest poprowadzony odcinek (tak się domyślam na podstawie następnego rysunku), a przy nim \(\displaystyle{ w=8}\) i ani słowa co to oznacza. Są jeszcze dwie skośne półproste stykające się początkami na pierwszej prostej. I jest wielokąt \(\displaystyle{ AWBCD}\) , z przekątnymi. Ale dlaczego wierzchołki tego wielokąta są tak i w takiej kolejności oznaczone? I dlaczego przekątne nie są wszystkie?
Z następnego rysunku wnioskuję, że nie chodzi o żadem przekrój wieloboku, ale o coś dotyczące pochyłego ostrosłupa o podstawie czworokątnej i w dalszym ciągu nie jest wszystko jasne dla mnie.
W szczególności nie wiem po co jest ta druga półprosta (powyżej pierwszej prostej) oraz (na drugim rysunku) półprosta poprowadzona z punktu przecięcia pierwszej półprostej (tej poniżej) i prostej do niej prostopadłej oraz pozostałe z nimi związane elementy.
Gdyby nie te niejasności to drugi rysunek przedstawia widok z góry pochyłego ostrosłupa o podstawie czworokątnej i dwa kłady jego rzutów prostokątnych na płaszczyzny; jedną daną bezpośrednio, drugą daną przez kierunek rzutowania.
Skoro autor postu chce, aby mu pomóc, to niech się postara aby treść zadania i to co osiągnął podczas jego rozwiązywania było zrozumiałe.
Poniżej jest rysunek, a na nim prosta pozioma, od niej w górę jest poprowadzony odcinek (tak się domyślam na podstawie następnego rysunku), a przy nim \(\displaystyle{ w=8}\) i ani słowa co to oznacza. Są jeszcze dwie skośne półproste stykające się początkami na pierwszej prostej. I jest wielokąt \(\displaystyle{ AWBCD}\) , z przekątnymi. Ale dlaczego wierzchołki tego wielokąta są tak i w takiej kolejności oznaczone? I dlaczego przekątne nie są wszystkie?
Z następnego rysunku wnioskuję, że nie chodzi o żadem przekrój wieloboku, ale o coś dotyczące pochyłego ostrosłupa o podstawie czworokątnej i w dalszym ciągu nie jest wszystko jasne dla mnie.
W szczególności nie wiem po co jest ta druga półprosta (powyżej pierwszej prostej) oraz (na drugim rysunku) półprosta poprowadzona z punktu przecięcia pierwszej półprostej (tej poniżej) i prostej do niej prostopadłej oraz pozostałe z nimi związane elementy.
Gdyby nie te niejasności to drugi rysunek przedstawia widok z góry pochyłego ostrosłupa o podstawie czworokątnej i dwa kłady jego rzutów prostokątnych na płaszczyzny; jedną daną bezpośrednio, drugą daną przez kierunek rzutowania.
Skoro autor postu chce, aby mu pomóc, to niech się postara aby treść zadania i to co osiągnął podczas jego rozwiązywania było zrozumiałe.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 3 lut 2015, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: środa wlkp
przekrój wieloboku
te 2 proste to jest płaszczyzna tnąca
zadanie jest to samo co w tym filmiku video ... 9M3StBAh3g tylko ,że mam inne ułożenie tych prostych wyznaczających płaszczyzne tnącą
tutaj jest też inny poradnik ... oj_01.html
na takie ułożenie jak jest pokazane udało mi się wykonać projekt tutaj dowód http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2n8b ... NSYJi7pyWk
zadanie jest to samo co w tym filmiku video ... 9M3StBAh3g tylko ,że mam inne ułożenie tych prostych wyznaczających płaszczyzne tnącą
tutaj jest też inny poradnik ... oj_01.html
na takie ułożenie jak jest pokazane udało mi się wykonać projekt tutaj dowód http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2n8b ... NSYJi7pyWk
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
przekrój wieloboku
Aha! Płaszczyzna przekroju nachylona do płaszczyzny podstawowej! Że też tego nie zauważyłem.
Trzeba teraz na podstawie dolnego rzutu zaznaczyć na widoku z góry oraz górnym rzucie (jeden) punkt przecięcia nachylonej płaszczyzny z krawędzią \(\displaystyle{ \overline{DW}}\) oraz na podstawie widoku z góry na górnym rzucie (dwa) punkty przecięcia nachylonej płaszczyzny z krawędziami \(\displaystyle{ \overline{CD}}\) i \(\displaystyle{ \overline{DA}}\). Następnie na widoku z góry i górnym rzucie trzeba narysować trójkąty: na widoku z góry (punkty na krawędziach \(\displaystyle{ \overline{CD}}\) i \(\displaystyle{ \overline{DA}}\) już są wyznaczone) linią przerywana, bo trójkąt będzie niewidoczny, a na górnym rzucie – ciągłą. Na koniec na na widoku z góry oraz obu rzutach trzeba zmienić grubość linii (na cienką) dla krawędzi odciętej części ostrosłupa. Byłoby dobrze, aby linią przerywaną (jako niewidoczne) były zaznaczone krawędzie: na górnym rzucie – \(\displaystyle{ \overline{CW}}\) , na widoku z góry – \(\displaystyle{ \overline{AB}}\) , na dolnym – \(\displaystyle{ \overline{AW}}\) .
Trzeba teraz na podstawie dolnego rzutu zaznaczyć na widoku z góry oraz górnym rzucie (jeden) punkt przecięcia nachylonej płaszczyzny z krawędzią \(\displaystyle{ \overline{DW}}\) oraz na podstawie widoku z góry na górnym rzucie (dwa) punkty przecięcia nachylonej płaszczyzny z krawędziami \(\displaystyle{ \overline{CD}}\) i \(\displaystyle{ \overline{DA}}\). Następnie na widoku z góry i górnym rzucie trzeba narysować trójkąty: na widoku z góry (punkty na krawędziach \(\displaystyle{ \overline{CD}}\) i \(\displaystyle{ \overline{DA}}\) już są wyznaczone) linią przerywana, bo trójkąt będzie niewidoczny, a na górnym rzucie – ciągłą. Na koniec na na widoku z góry oraz obu rzutach trzeba zmienić grubość linii (na cienką) dla krawędzi odciętej części ostrosłupa. Byłoby dobrze, aby linią przerywaną (jako niewidoczne) były zaznaczone krawędzie: na górnym rzucie – \(\displaystyle{ \overline{CW}}\) , na widoku z góry – \(\displaystyle{ \overline{AB}}\) , na dolnym – \(\displaystyle{ \overline{AW}}\) .