Mam do narysowania elipse, mam do dyspozycji normalny układ współrzędnych
Dane:
środek elipsy = \(\displaystyle{ x_{0}}\) (powiedzmy {0,0})
kąt alpha
długość b
szerokosc a
jakieś pomysły ? Matematyke mialem ostatnio 3 lata temu i jakos probuje to ugryzc od kilku dni ale mi nie idzie
Jak by chociaż, był jakiś pomysł jak narysować jedną cześć(połowe, nawet ćwiartke) to już by było git ^_^
Rysowanie elipsy, program
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Rysowanie elipsy, program
Masz dwie osie elipsy \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) i środek. Piszesz jej równanie:
\(\displaystyle{ \frac{\left( x-x _{0} \right)^2}{\left(\frac{a}{2} \right)^2 }+ \frac{\left( y-y _{0} \right)^2}{ \left( \frac{b}{2}\right)^2 } =1}\)
Ogniska elipsy leżą w odległości \(\displaystyle{ c=\pm \sqrt{\left( \frac{a}{2} \right)^2-\left( \frac{b}{2} \right)^2 }}\) od środka elipsy.
Bierzesz sznurek, dwie pinezki, które wbijasz w ogniska. Jak narysować tę elipsę znajdziesz np. tu:
\(\displaystyle{ \frac{\left( x-x _{0} \right)^2}{\left(\frac{a}{2} \right)^2 }+ \frac{\left( y-y _{0} \right)^2}{ \left( \frac{b}{2}\right)^2 } =1}\)
Ogniska elipsy leżą w odległości \(\displaystyle{ c=\pm \sqrt{\left( \frac{a}{2} \right)^2-\left( \frac{b}{2} \right)^2 }}\) od środka elipsy.
Bierzesz sznurek, dwie pinezki, które wbijasz w ogniska. Jak narysować tę elipsę znajdziesz np. tu:
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Rysowanie elipsy, program
Oś mała BB'
.................
1.Z punktu przecięcia osi p. 0, kreślimy koła o promieniach(połowa odp osi) r i R.
2. Z punktu 0 rysujemy promień do przecięcia z okręgami o pr. R i r. Z punktów przecięcia z dużym okręgiem opuszczamy prostą równoległa do osi małej BB", zaś z punktu przecięcia z małym okręgiem prostą równoległą do osi dużej A A'.
Otrzymując punkty elipsy.
Im więcej promieni, tym dokładniej skonstruujemy elipsę.