Konstruowanie odcinka

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Atawizm49
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 lut 2012, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 2 razy

Konstruowanie odcinka

Post autor: Atawizm49 »

Mając odcinek "a" skonstruuj odcinek \(\displaystyle{ 2a\sqrt[3]{2+\sqrt{5}}}\)
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 102 razy

Konstruowanie odcinka

Post autor: AndrzejK »

Spróbuj rozpisać wyrażenie pod pierwiastkiem na sześcian sumy.
Atawizm49
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 lut 2012, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 2 razy

Konstruowanie odcinka

Post autor: Atawizm49 »

Nie potrafię tego zrobić. Może ktoś z Forumowiczów potrafi to zrobić?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Konstruowanie odcinka

Post autor: kruszewski »

Proszę zaglądnąć tu:

Ja nie sprawdzałem poprawności, zatem proszę to zrobić.
Jeżeli zauważyć, że \(\displaystyle{ \sqrt[3]{2+ \sqrt{5} } = \sqrt[3]{1+(1+ \sqrt{5}) } = \sqrt[3]{1+2 \frac{1+ \sqrt{5} }{2} } = \sqrt[3]{1+2\varphi}}\)
Konstrukcja podwojonego odcinka \(\displaystyle{ \varphi}\) jest do wykonania po platońsku.
Jeżeli więc pokazana pod adresem wyżej konstrukcja jest poprawna, to zadanie będzie rozwiązane po dodatkowym potraktowaniu pierwiastka tw. Talesa.
W.Kr.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Konstruowanie odcinka

Post autor: Mariusz M »

kruszewski, tam jest konstrukcja odcinka \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
a to można wykonać z średniej geometrycznej
Pierwiastka trzeciego stopnia raczej nie otrzymasz inaczej możliwe by było podwojenie sześcianu
Mogłoby ci się to udać gdybyś użył dodatkowych narzędzi
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Konstruowanie odcinka

Post autor: Elayne »

\(\displaystyle{ 2a\sqrt[3]{2+\sqrt{5}}=a+a\sqrt{5}}\)

Konstrukcja z trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ 2a}\) .
ODPOWIEDZ