Skonstruować koło o danym promieniu styczne do dwóch przecin
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 12 gru 2013, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeczniów
- Podziękował: 4 razy
Skonstruować koło o danym promieniu styczne do dwóch przecin
Skonstruować koło o danym promieniu styczne do dwóch przecinających się prostych.
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 20 razy
Skonstruować koło o danym promieniu styczne do dwóch przecin
Dane są proste: \(\displaystyle{ l \wedge k}\).
Proste równoległe do danych prostych (po dwie do każdej) mają łącznie cztery punkty wspólne. Są to środki szukanych okręgów.
Od strony analitycznej:
Dla prostej \(\displaystyle{ m: y=ax+b}\) możesz wyznaczyć proste równoległe \(\displaystyle{ m_{1}: y=ax+p}\) i \(\displaystyle{ m_{2}: y=ax+q}\) o zadaną odległość \(\displaystyle{ d}\) ze wzoru:
\(\displaystyle{ p=b+d \sqrt{1+a^2}}\)
\(\displaystyle{ q=b-d \sqrt{1+a^2}}\)
Proste równoległe do danych prostych (po dwie do każdej) mają łącznie cztery punkty wspólne. Są to środki szukanych okręgów.
Od strony analitycznej:
Dla prostej \(\displaystyle{ m: y=ax+b}\) możesz wyznaczyć proste równoległe \(\displaystyle{ m_{1}: y=ax+p}\) i \(\displaystyle{ m_{2}: y=ax+q}\) o zadaną odległość \(\displaystyle{ d}\) ze wzoru:
\(\displaystyle{ p=b+d \sqrt{1+a^2}}\)
\(\displaystyle{ q=b-d \sqrt{1+a^2}}\)