Danym promieniem opisać koło styczne do ramion danego kąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 12 gru 2013, o 17:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeczniów
- Podziękował: 4 razy
Danym promieniem opisać koło styczne do ramion danego kąta.
Danym promieniem opisać koło styczne do ramion danego kąta.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Danym promieniem opisać koło styczne do ramion danego kąta.
Masz dany kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Zrób rysunek poglądowy. Zauważ, że figura powstała z połączenia wierzchołka kąta, punktów styczności i środka koła to deltoid, w którym kąt naprzeciwko \(\displaystyle{ \alpha}\) ma miarę \(\displaystyle{ 180 ^{o}- \alpha}\) a pozostałe dwa kąty są proste. Ponadto boki wychodzące ze środka koła mają długość \(\displaystyle{ r}\).
Kreślenie:
1. przedłuż dowolne ramię kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) to otrzymasz kąt przyległy \(\displaystyle{ 180 ^{o}- \alpha}\)
2. na ramionach tego kąta przyległego zaznacz odcinki o długości \(\displaystyle{ r}\) wychodzące z wierzchołka
3. narysuj proste prostopadłe do tych odcinków - one się przetną w jakimś punkcie
4. dostałaś deltoid, który teraz nanosisz na dany kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
5. narysuj okrąg
Kreślenie:
1. przedłuż dowolne ramię kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) to otrzymasz kąt przyległy \(\displaystyle{ 180 ^{o}- \alpha}\)
2. na ramionach tego kąta przyległego zaznacz odcinki o długości \(\displaystyle{ r}\) wychodzące z wierzchołka
3. narysuj proste prostopadłe do tych odcinków - one się przetną w jakimś punkcie
4. dostałaś deltoid, który teraz nanosisz na dany kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
5. narysuj okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Danym promieniem opisać koło styczne do ramion danego kąta.
Masz dany kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) i promień okręgu \(\displaystyle{ r}\).
Weź linijkę i cyrkiel, i narysuj kolejno:
1. Dwie proste \(\displaystyle{ a \ \text {i} \ b}\) przecinające się pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) w punkcie \(\displaystyle{ O}\) ("niższa" prosta niech będzie prostą \(\displaystyle{ a}\))
2. Dwusieczną \(\displaystyle{ c}\) kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)
3. Okrąg o środku w punkcie \(\displaystyle{ O}\) i promieniu \(\displaystyle{ r}\)
4. Prostą \(\displaystyle{ k}\) prostopadłą do prostej \(\displaystyle{ b}\) przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ O}\). Przecina ona okrąg w punkcie \(\displaystyle{ P}\)
5. Przez punkt \(\displaystyle{ P}\) prostą \(\displaystyle{ d}\) równoległą do dwusiecznej \(\displaystyle{ c}\) kąta \(\displaystyle{ \alpha}\). Przetnie ona prostą \(\displaystyle{ b}\) w punkcie \(\displaystyle{ Q}\)
6. Przez punkt \(\displaystyle{ Q}\) prostą \(\displaystyle{ l}\) równoległą do prostek \(\displaystyle{ k}\). Punkt przecięcia \(\displaystyle{ S}\) prostej \(\displaystyle{ l}\) z prostą \(\displaystyle{ c}\) jest środkiem okręgu o danym promieniu \(\displaystyle{ r}\) stycznego do ramion \(\displaystyle{ a \ \text {i} \ b}\) danego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)
Weź linijkę i cyrkiel, i narysuj kolejno:
1. Dwie proste \(\displaystyle{ a \ \text {i} \ b}\) przecinające się pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) w punkcie \(\displaystyle{ O}\) ("niższa" prosta niech będzie prostą \(\displaystyle{ a}\))
2. Dwusieczną \(\displaystyle{ c}\) kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)
3. Okrąg o środku w punkcie \(\displaystyle{ O}\) i promieniu \(\displaystyle{ r}\)
4. Prostą \(\displaystyle{ k}\) prostopadłą do prostej \(\displaystyle{ b}\) przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ O}\). Przecina ona okrąg w punkcie \(\displaystyle{ P}\)
5. Przez punkt \(\displaystyle{ P}\) prostą \(\displaystyle{ d}\) równoległą do dwusiecznej \(\displaystyle{ c}\) kąta \(\displaystyle{ \alpha}\). Przetnie ona prostą \(\displaystyle{ b}\) w punkcie \(\displaystyle{ Q}\)
6. Przez punkt \(\displaystyle{ Q}\) prostą \(\displaystyle{ l}\) równoległą do prostek \(\displaystyle{ k}\). Punkt przecięcia \(\displaystyle{ S}\) prostej \(\displaystyle{ l}\) z prostą \(\displaystyle{ c}\) jest środkiem okręgu o danym promieniu \(\displaystyle{ r}\) stycznego do ramion \(\displaystyle{ a \ \text {i} \ b}\) danego kąta \(\displaystyle{ \alpha}\)