Trójkąt i 2 środkowe
Trójkąt i 2 środkowe
Jak skonstruować trójkąt prostokątny znając dwie środkowe?
Ostatnio zmieniony 3 gru 2014, o 10:23 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Trójkąt i 2 środkowe
Przyprostokątne \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), przeciwprostokątna \(\displaystyle{ c}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{4} +b^2=l_1^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{b^2}{4} +a^2=l_2^2}\)
po dodaniu stronami
\(\displaystyle{ l_1^2+l_2^2= \frac{5}{4}c^2}\)
Środkowe dzielą sie w stosunku \(\displaystyle{ 1:2}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2}{4} +b^2=l_1^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{b^2}{4} +a^2=l_2^2}\)
po dodaniu stronami
\(\displaystyle{ l_1^2+l_2^2= \frac{5}{4}c^2}\)
Środkowe dzielą sie w stosunku \(\displaystyle{ 1:2}\)