Rzut ostrosłupa z pionowo rzutującym wycięciem

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Awatar użytkownika
kempik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 gru 2014, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Rzut ostrosłupa z pionowo rzutującym wycięciem

Post autor: kempik »

Witam. Rozwiązuje zadanie z geometrii wykreślnej i od pewnego czasu utknąłem w martwym punkcie. Największy problem mam z przeniesieniem punktów 5'=6' i 8'=9'. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.


kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Rzut ostrosłupa z pionowo rzutującym wycięciem

Post autor: kruszewski »

Proszę zauważyć, że rzut 5' pokrywa, zakrywa, rzut 6', bowiem punkty 5 i 6 nanizane są na jedną prostą równoległą do rzutni poziomej i prostopadłej do rzutni pionowej. Stąd owe zaćmienie jednego drugim. Prowadząc pomocnicze proste przez te punkty, zatem i przez ich rzuty potrafimy wyznaczyć pozostałe rzuty tych punktów 5 i 6. Podobnie jest z zaćmieniem rzutów 7 ' i 8'.
Potrzebny szkic?
W.Kr.
w1o1j1t1ek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 gru 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rzut ostrosłupa z pionowo rzutującym wycięciem

Post autor: w1o1j1t1ek1 »

Dobrze by było gdybys zrobil cale zadanie bo mam takie samo i nie wiem kompletnie od czego zaczac
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Rzut ostrosłupa z pionowo rzutującym wycięciem

Post autor: kruszewski »

Tylko podpowiem:
[attachment=0,1]Ostro.png[/attachment]
W.Kr.
Załączniki
Ostro.png
ODPOWIEDZ