mam pytanie:
jak mozna skonstruowac odcinek o danej dlugosci np.√17 czy √3?
konstrukcja odcinka o danej dlugosci
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
konstrukcja odcinka o danej dlugosci
\(\displaystyle{ \sqrt{17}}\) - rysujesz trojkat prostokatny o przyprostokatnych 4 oraz 1. Przeciwprostokatna ma zgodnie z Pitagorasem taka dlugosc.
\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) Sa to np. diwe wysokosci trojkata rownobocznego o boku 1.
Powinno conieco pomoc POZDRO
\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) Sa to np. diwe wysokosci trojkata rownobocznego o boku 1.
Powinno conieco pomoc POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 17 paź 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nikąd
- Podziękował: 7 razy
konstrukcja odcinka o danej dlugosci
Musisz mieć odcinek jednostkowy, czyli równy 1. I z Talesa jedziesz, na jednym ramieniu 1 i x a na drugim x i wychodzi ci x^2 po narysowaniu prostych równoległych.