Graficzna konstrukcja odcinków

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
mareo1208
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 4 lis 2014, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kielce
Podziękował: 2 razy

Graficzna konstrukcja odcinków

Post autor: mareo1208 »

Jak skonstruować odcinek :
\(\displaystyle{ a \cdot b}\)
Ostatnio zmieniony 4 lis 2014, o 23:38 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Graficzna konstrukcja odcinków

Post autor: kropka+ »

A co to jest \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)?
mareo1208
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 4 lis 2014, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kielce
Podziękował: 2 razy

Graficzna konstrukcja odcinków

Post autor: mareo1208 »

Są to odcinki o nie znanej długości. Dokładnie mówiąc chodzi mi aby za pomocą konstrukcji narysować odcinek C o długości iloczynu odcinka A i odcinka B.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Graficzna konstrukcja odcinków

Post autor: Kacperdev »

O nieznanej długości? Tak się raczej nie da

Jeżeli znamy dlugości odcinów to wystarczy np. a razy odłożyć odcinek b lub na odwrót. (mnożenie w końcu jest przemienne)

Oczywiście najlepiej przy użyciu cyrkla i jakiejś prostej na której bedziemy te odcinki odkładać.

Jeżeli odcinki nie są naturalne radze zapoznać się z tw. Talesa.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Graficzna konstrukcja odcinków

Post autor: »

Jeśli nie masz do dyspozycji dodatkowo odcinka jednostkowego, to się nie da. A jeśli masz, to wystarczy użyć tw. Talesa wykorzystując na przykład zależność \(\displaystyle{ \frac a1 = \frac xb}\).

Q.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Graficzna konstrukcja odcinków

Post autor: Kacperdev »

W takim razie tw. Talesa.
AU
AU
rysunek2404.png (4.41 KiB) Przejrzano 129 razy
\(\displaystyle{ \frac{a}{1} = \frac{c}{b} \Rightarrow c=a \cdot b}\)
ODPOWIEDZ