Wyznaczanie punktu na odcinku

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
Baltazar01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 paź 2014, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wyznaczanie punktu na odcinku

Post autor: Baltazar01 »

Witam,
właśnie zaczynam swoją przygode z geometrią wykreślną na pierwszym roku studiów i mam pewien problem z zadaniem I.4 z zestawu pierwszego tej listy :

Kod: Zaznacz cały

http://fluid.itcmp.pwr.wroc.pl/~eichler/geometria_wykreslna_cwiczenia_10-11.pdf

Mógłby mnie ktoś pokierować jakie są kolejne kroki wykonywania tego zadania?
Wiem że będe musiał użyć twierdzenia Talesa ale nie wiem od czego zacząć...
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wyznaczanie punktu na odcinku

Post autor: kruszewski »

Zaglądnij tu:
Dzielenie odcinków, rzeczywista odległość i kilka innych
Napisane: 12 paź 2014, o 17:38
To kilka postów niżej.
W.Kr.
Baltazar01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 paź 2014, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wyznaczanie punktu na odcinku

Post autor: Baltazar01 »

tak czytałem tamten temat, wiem jak zrobić zadanie I.3 bo jest tam podany stosunek, ale w zadI.4 mam wyznaczyćna odcinku AB punkt E oddalony od punktu A o 40mm, a sam odcinek AB jest krótszy niż 40 mm.... nie ma tam podanych żadnych wymiarów ani podziałki i dlatego nie wiem jak sie do tego zabrać...
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Wyznaczanie punktu na odcinku

Post autor: kruszewski »

Szkic jak szkic, jest w jakiejś skali, ale powinien zawierać informację o długości odcinków.
Ale wiedząc o tym, że w pierwszym zadaniu jest on dłuższy niż owe 40 mm w w drugim dłuższy niż 50 mm, można przyjąć (dla ćwiczenia), że mają długości np. 100 mm a rysunki są wykonane w skali pomniejszającej).

W rozwiązaniu pierwszego przypadku warto zauważyć, że jak rzut poziomy odcinka (na rzutnię pionową) jest równoległy do rzutni poziomej, to jego rzut na rzutnię poziomą ma długość równą długości odcinka. Stąd już wyznaczenie punktu E na obu rzutach jest prostą czynnością.
W przypadku drugiego zadania, taka zależność już nie zachodzi. Trzeba "położyć" odcinek na jedną z rzutni (najpraktyczniej na poziomą) otrzyma się wtedy jego rzeczywistą długość (owe przyjęte 100 mm w przyjętej dla rysunku skali).
Odmierzyć, też w skali, owe 50 mm i 'podnieść" rzuty tego punktu.
Ja postąpiłbym tu "chytrze" .
Pomieściłbym przy opisie rozwiązania takie uwagi:
W pierwszym zadaniu "Nie mając podanej długości odcinaka AB mogę więc przyjąć ją wg uznania byle nie mniejszą niż 40 mm. Przyjmuję więc, że rysunek jest w takiej skali, że \(\displaystyle{ AB=40mm}\) i wtedy punkt E pokrywa się z punktem B, a rzuty jego z odpowiednimi rzutami B. Stad \(\displaystyle{ AB=AE=40 mm}\)
oraz \(\displaystyle{ E'=B' \ i \ E''=B''}\)
Podobnie dla drugiego zadania.

W.Kr.-- 19 paź 2014, o 14:59 --[attachment]50.png[/attachment]
Załączniki
50.png
Baltazar01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 19 paź 2014, o 01:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Wyznaczanie punktu na odcinku

Post autor: Baltazar01 »

Teraz już wszystko jasne, dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ