Narysuj 2 odcinki. Jeden jest ponad dwa razy dłuższy od drugiego. Przyjmij, że krótszy ma długość \(\displaystyle{ 1}\), a dłuższy długość \(\displaystyle{ a}\). Skonstruuj odcinek, którego długość to \(\displaystyle{ \frac{ a^{2}-4 }{ a^{2}-2a - 3}}\).
Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
Konstrukcja odcinka w postaci ułamka z potęgami
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 26 kwie 2014, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 4 razy
Konstrukcja odcinka w postaci ułamka z potęgami
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2014, o 17:43 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Konstrukcja odcinka w postaci ułamka z potęgami
Chcąc ułatwić zadanie za odcinek ,,b' wstawiłaś wartość 1, a poszukiwany odcinek x ma wynosić:
\(\displaystyle{ x= \frac{a ^{2}-4 }{a ^{2} -2a-3}}\)
Nietety to ułatwienie uniemożliwia rozwiązanie zadania. Zauważ że składniki sumy w liczniku (jak i w mianowniku ) mają różny wymiar więc są niedodawalne.
Dodatkowo wyrażenie
\(\displaystyle{ \frac{a ^{2}-4 }{a ^{2} -2a-3}= \frac{\left( a-2\right)\left( a+2\right) }{\left( 2+1\right) \left( a-3\right) }}\)
jest dodatnie dla
\(\displaystyle{ x \in \left( 0;2\right) \cup \left( 3; \infty \right)}\).
Wynika z tego że większy odcinek powinien być ponad trzy razy dłuższy od mniejszego.
Podaj pierwotną treść zadania (bez ułatwień).
Przypuszczam że może ona wyglądać tak:
\(\displaystyle{ x= \frac{(a ^{2}-4b ^{2} )b }{a ^{2} -2ab-3b ^{2} }}\)
a wtedy konstrukcja sprowadz się do dwóch Talesów.
\(\displaystyle{ x= \frac{a ^{2}-4 }{a ^{2} -2a-3}}\)
Nietety to ułatwienie uniemożliwia rozwiązanie zadania. Zauważ że składniki sumy w liczniku (jak i w mianowniku ) mają różny wymiar więc są niedodawalne.
Dodatkowo wyrażenie
\(\displaystyle{ \frac{a ^{2}-4 }{a ^{2} -2a-3}= \frac{\left( a-2\right)\left( a+2\right) }{\left( 2+1\right) \left( a-3\right) }}\)
jest dodatnie dla
\(\displaystyle{ x \in \left( 0;2\right) \cup \left( 3; \infty \right)}\).
Wynika z tego że większy odcinek powinien być ponad trzy razy dłuższy od mniejszego.
Podaj pierwotną treść zadania (bez ułatwień).
Przypuszczam że może ona wyglądać tak:
\(\displaystyle{ x= \frac{(a ^{2}-4b ^{2} )b }{a ^{2} -2ab-3b ^{2} }}\)
a wtedy konstrukcja sprowadz się do dwóch Talesów.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Konstrukcja odcinka w postaci ułamka z potęgami
Gdzie te ułatwienia?kerajs pisze: Podaj pierwotną treść zadania (bez ułatwień).
Co za różnica? Przecież to jest dokładnie to samo, co wcześniej.kerajs pisze: Przypuszczam że może ona wyglądać tak:
\(\displaystyle{ x= \frac{(a ^{2}-4b ^{2} )b }{a ^{2} -2ab-3b ^{2} }}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Konstrukcja odcinka w postaci ułamka z potęgami
A możesz mi wskazać gdzie w ułamku występuje odcinek długości 1?norwimaj pisze:Gdzie te ułatwienia?kerajs pisze: Podaj pierwotną treść zadania (bez ułatwień).
Tak patrząc, masz kilka innych dokładnie takich samych wyrażeń co wcześniej:norwimaj pisze:Co za różnica? Przecież to jest dokładnie to samo, co wcześniej.kerajs pisze: Przypuszczam że może ona wyglądać tak:
\(\displaystyle{ x= \frac{(a ^{2}-4b ^{2} )b }{a ^{2} -2ab-3b ^{2} }}\)
1)
\(\displaystyle{ x= \frac{(a ^{2}-4b ^{2} ) }{a ^{2} -2ab-3b ^{2} }}\)
2)
\(\displaystyle{ x= \frac{(a ^{2}-4b )b }{a ^{2} -2ab-3b ^{2} }}\)
3)
\(\displaystyle{ x= \frac{(a ^{2}-4b ^{2} )b}{a ^{2} -2a-3 }}\)
itd
Umiesz skonstruować choć jeden z nich dla dowolnych odcinków a,b; gdzie a>3b?
Podpowiedź na konstrukcję:
\(\displaystyle{ x= \frac{(a ^{2}-4b ^{2} )b }{a ^{2} -2ab-3b ^{2} }}\)
podałem, ale mogę ją dokładniej opisać .
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Konstrukcja odcinka w postaci ułamka z potęgami
Mnie jest wszystko jedno, czy długość danego drugiego odcinka nazwę \(\displaystyle{ 1}\), czy \(\displaystyle{ b}\). Ale w tych przykładach:
musisz mieć dane trzy odcinki: \(\displaystyle{ a,b,1}\), dlatego są to trochę inne zadania.kerajs pisze: 1)
\(\displaystyle{ x= \frac{(a ^{2}-4b ^{2} ) }{a ^{2} -2ab-3b ^{2} }}\)
2)
\(\displaystyle{ x= \frac{(a ^{2}-4b )b }{a ^{2} -2ab-3b ^{2} }}\)
3)
\(\displaystyle{ x= \frac{(a ^{2}-4b ^{2} )b}{a ^{2} -2a-3 }}\)
itd
Nie widzę takiej potrzeby. Może kto inny będzie chciał, ale myślę, że tw. Talesa jest powszechnie znane.kerajs pisze: Podpowiedź na konstrukcję:
\(\displaystyle{ x= \frac{(a ^{2}-4b ^{2} )b }{a ^{2} -2ab-3b ^{2} }}\)
podałem, ale mogę ją dokładniej opisać .
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Konstrukcja odcinka w postaci ułamka z potęgami
proponuję skonstruowanie odcinka o długości \(\displaystyle{ a \cdot a+1}\)kerajs pisze:Chcąc ułatwić zadanie za odcinek ,,b' wstawiłaś wartość 1, a poszukiwany odcinek x ma wynosić:
\(\displaystyle{ x= \frac{a ^{2}-4 }{a ^{2} -2a-3}}\)
Nietety to ułatwienie uniemożliwia rozwiązanie zadania. Zauważ że składniki sumy w liczniku (jak i w mianowniku ) mają różny wymiar więc są niedodawalne.
Czy będzie to kwadrat z antenką?
W.Kr.