Czy da się wpisać trójkąt równoboczny w kwadrat ?
Czy da się wpisać trójkąt równoboczny w kwadrat ?
Hm czy jesty to możliwe do wykonania żeby wpisać w kwadrat o bokach 8 cm trójkąt równoboczny tak żeby jeden wierzchołek kwadratu był wierzchołkiem trójkąta a pozostałe wierzchołki lezały na bokach kwadratu ??
Czy da się wpisać trójkąt równoboczny w kwadrat ?
a czemu nie i co ma do tego dlugośc 8cm?
P.S.trójkąta nie trujkonta
P.S.trójkąta nie trujkonta
- Qwert_il
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 13 sty 2005, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Iława
- Podziękował: 1 raz
Czy da się wpisać trójkąt równoboczny w kwadrat ?
oczywiście ze sie da:
i fakt że kwadrat ma mieć bok długości 8cm nie wnosi nic do sztuki, chyba ze chcesz obliczyć bok trójkąta.
a = bok kwadratu
b = bok trójkąta
\(\displaystyle{ cos15^o = \frac{a}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos15^o} =\frac{b}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{cos15^o} = b}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{a}{cos15^o} =\frac{8cm}{0,9848}=8,12347cm}\)
i fakt że kwadrat ma mieć bok długości 8cm nie wnosi nic do sztuki, chyba ze chcesz obliczyć bok trójkąta.
a = bok kwadratu
b = bok trójkąta
\(\displaystyle{ cos15^o = \frac{a}{b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{cos15^o} =\frac{b}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{cos15^o} = b}\)
\(\displaystyle{ b = \frac{a}{cos15^o} =\frac{8cm}{0,9848}=8,12347cm}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Czy da się wpisać trójkąt równoboczny w kwadrat ?
By uzyskać kąt możesz wykonać dwunastokąt foremny, bądź dwa razy dokonać dwusekcji kąta 60 stopni, a następnie odłożyć go z jednego wierzchołka kwadratu, tak by jedno ramię pokrywało się z bokiem kwadratu, a na drugim będzie bok tego trójkąta, który wystarczy później tylko odłożyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Czy da się wpisać trójkąt równoboczny w kwadrat ?
Dobła, dobła - zrobimy to prościej, ale przy pomocy rysunku u góry. Najsamprzód konstruujemy sobie piękny kwadratowy kwadrat , następnie rysujemy przekątną, najlepiej tą zorientowaną w pionie. Na boku kreślimy sobie dowolny trójkąt równoboczny, a by mieć kąt 60 stopni, który następnie dzielimy na połowy i jedną taką połówkę odkładamy w taki sposób w kwadracie, aby jedno ramię tego kąta pokrywało się z przekątną. (Cały czas posiłkujemy się rysunkiem u góry) Drugie zaś ramię będzie zawierało bok naszego właściwego trójkąta równobocznego, które następnie odkładamy już ze spokojem i trójkąt gotowy!
Prościej chyba się już nie da...
Prościej chyba się już nie da...
Czy da się wpisać trójkąt równoboczny w kwadrat ?
co myslisz o użyciu cyrkla ja tak zrobiłem tak ze wbiłem nużke cyrkla w wierzchołku trójkonta i kwadratu wziołem rozwartosc 8 cm i zaznaczyłem na boku łuk tam gdzie ma byc drugi wierzchołek trujkota potem w punkcie gdzie ten łuk przecina ten bok wbiłem nużke cyrkla i oznaczyłem drugi łuk tam gdzie ma byc 3 wierzchołek trójkonta . niom i mam teras te dwa punkty przeciencia połoczyłem je i wyszed mi trójkon jak na obrazku czy dobrze zrobiłem i jak to opisac
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Czy da się wpisać trójkąt równoboczny w kwadrat ?
Może tak:
W kwadracie dzielimy kąt prosty na trzy części. Pierwszy i trzeci kąt dzielimy na połowy.
Dwusieczne tych kątów w przecięciu z odpowiednimi bokami kwadratu dają szukane
wierzchołki.
W kwadracie dzielimy kąt prosty na trzy części. Pierwszy i trzeci kąt dzielimy na połowy.
Dwusieczne tych kątów w przecięciu z odpowiednimi bokami kwadratu dają szukane
wierzchołki.
Czy da się wpisać trójkąt równoboczny w kwadrat ?
Buntownik, jak rozumiem, masz problemy z ortografią, ale bardzo proszę popraw te wszystkie trójkąty, nóżki, wziąłem, teraz, przecięcia, połączyłem, ok?
Poza tym
Poza tym
to nie jest dobre, 8 cm przecież miał mieć bok kwadratu? wtedy ten łuk przejdzie przez sąsiedni wierzchołek kwadratu...rozwartosc 8 cm i zaznaczyłem na boku łuk tam gdzie ma byc drugi wierzchołek
Czy da się wpisać trójkąt równoboczny w kwadrat ?
Dzienkówka za 5 z matmy a apropo mam problemy z ortografia
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Czy da się wpisać trójkąt równoboczny w kwadrat ?
Nie dziękuj nam, tylko nauczycielce i Bogu. Jej, że dała Ci taką możliwość; Jemu - za wszystko inne.
Czy da się wpisać trójkąt równoboczny w kwadrat ?
Widzę przecież. Dlatego wypisałam prawidłową pisownię tych wyrazów. Popraw swoje postyapropo mam problemy z ortografia
Brak odzewu = ostrzeżenie
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Czy da się wpisać trójkąt równoboczny w kwadrat ?
Przepraszam za offtopic, ale czy nie możesz przed wysłaniem posta wkleić go do jakiegoś edytora tekstu posiadającego funkcję sprawdzania pisowni? Np. taki OpenOffice nic nie kosztuje... ^_^
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki