Oblicz długość odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 24 mar 2011, o 15:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląśk
- Podziękował: 90 razy
Oblicz długość odcinka
Punkt \(\displaystyle{ C}\) należy do odcinka \(\displaystyle{ AB}\). Środkiem odcinka \(\displaystyle{ AC}\) jest punkt \(\displaystyle{ D}\), a środkiem odcinka \(\displaystyle{ BC}\) jest punkt \(\displaystyle{ E}\). Oblicz długość odcinka \(\displaystyle{ AB}\), wiedząc, że \(\displaystyle{ \left| DE\right| =11cm}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Oblicz długość odcinka
Nazwij na rysunku parę odcinków jednakowej długości jako a,a, drugą parę jednakowych jako b,b.
Zaznacz łukiem długość odcinka który znasz. Popatrz, co sklada sie na caly odcinek \(\displaystyle{ AB}\)
Zaznacz łukiem długość odcinka który znasz. Popatrz, co sklada sie na caly odcinek \(\displaystyle{ AB}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 24 mar 2011, o 15:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląśk
- Podziękował: 90 razy
Oblicz długość odcinka
\(\displaystyle{ AD=DC=a}\) i \(\displaystyle{ CE=EB=b}\)
\(\displaystyle{ AB=AD+DC+CE+EB}\)
\(\displaystyle{ AB=AD+DC+CE+EB}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Oblicz długość odcinka
A mogłabyś to zapisać całym równaniem?kornik1 pisze:\(\displaystyle{ 2a+2b}\)
To też poproszę całym równaniem.kornik1 pisze:\(\displaystyle{ a+b}\)
I teraz, jaką długość ma odcinek \(\displaystyle{ AB}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 24 mar 2011, o 15:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląśk
- Podziękował: 90 razy
Oblicz długość odcinka
\(\displaystyle{ 2\left| AD\right| +2\left| CE\right|}\)
I
\(\displaystyle{ \left| AD\right| +\left| CE\right|}\)
Dalej nie wiem niestety :/
I
\(\displaystyle{ \left| AD\right| +\left| CE\right|}\)
Dalej nie wiem niestety :/
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Oblicz długość odcinka
czyligogo_2 pisze:\(\displaystyle{ |DC|+|CE|=|DE|=11 \\}\)
\(\displaystyle{ \left| DE\right|=a+b=11 \Rightarrow
\left| AB\right|=2a+2b=?}\)