Witam
Mam do napisania program, który policzy pole figury przedstawionej na rysunku mając tylko i wyłącznie te dane. Bez wzoru na pole tej figury nawet nie zacznę.
Bardzo proszę o pomoc
Pole figury określonej na rysunku
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 8 gru 2013, o 12:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 19 razy
Pole figury określonej na rysunku
Jeden ze sposobów:
Policz pole trójkąta o bokach \(\displaystyle{ c;d}\) i kącie \(\displaystyle{ \alpha}\) ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{1}{2}cdsin \alpha}\)
Potem pole prostokąta o bokach \(\displaystyle{ a;b}\) ze wzoru \(\displaystyle{ a \cdot b}\)
Teraz masz trochę za dużo - trzeba odjąć pola dwóch trójkątów:
Ten niżej ma kąt \(\displaystyle{ \beta}\) i jedną przeciwprostokątną długości \(\displaystyle{ e}\) - mając to wyliczysz z sinusów bądź cosinusów drugą przeciwprostokątna, przeciwprostokątna i pole tego trójkącika.
Ten wyżej ma kąt równy \(\displaystyle{ 180^o - \alpha - \beta}\) oraz jedną z przyprostokątnych długości \(\displaystyle{ a-e}\) - mając to wyliczysz jego pole jak w trójkąciku drugim.
W efekcie pole to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}cdsin \alpha + a \cdot b - pole \textvisiblespace obu \textvisiblespace trojkacikow}\)
Policz pole trójkąta o bokach \(\displaystyle{ c;d}\) i kącie \(\displaystyle{ \alpha}\) ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{1}{2}cdsin \alpha}\)
Potem pole prostokąta o bokach \(\displaystyle{ a;b}\) ze wzoru \(\displaystyle{ a \cdot b}\)
Teraz masz trochę za dużo - trzeba odjąć pola dwóch trójkątów:
Ten niżej ma kąt \(\displaystyle{ \beta}\) i jedną przeciwprostokątną długości \(\displaystyle{ e}\) - mając to wyliczysz z sinusów bądź cosinusów drugą przeciwprostokątna, przeciwprostokątna i pole tego trójkącika.
Ten wyżej ma kąt równy \(\displaystyle{ 180^o - \alpha - \beta}\) oraz jedną z przyprostokątnych długości \(\displaystyle{ a-e}\) - mając to wyliczysz jego pole jak w trójkąciku drugim.
W efekcie pole to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}cdsin \alpha + a \cdot b - pole \textvisiblespace obu \textvisiblespace trojkacikow}\)