Wynik ze wzoru

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
wojtkuju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 gru 2013, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

Wynik ze wzoru

Post autor: wojtkuju »

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy dobrze liczę, ile będzie wynosić \(\displaystyle{ X}\) po podstawieniu do wzoru:
\(\displaystyle{ X = (R-r\cos F)\tan A + E}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ R = 600\\
r = 250\\
A = 7,5\\
E = 3\\
F = 15}\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2013, o 00:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Wynik ze wzoru

Post autor: kalwi »

raz, użyj latexa do zapisania działania
dwa, podaj wynik jaki Ci wyszedł, to wtedy zobaczymy, czy jest źle, czy dobrze
wojtkuju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 gru 2013, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

Wynik ze wzoru

Post autor: wojtkuju »

Mój wynik to: 2140,54, dobrze?
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Wynik ze wzoru

Post autor: kalwi »

źle.
wojtkuju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 gru 2013, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

Wynik ze wzoru

Post autor: wojtkuju »

Ok, to jaki będzie wynik?I jak to obliczyć?
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Wynik ze wzoru

Post autor: kalwi »

podstawić wartości i wyliczyć na kalkulatorze. Reszta to kolejność wykonywania działań.
wojtkuju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 gru 2013, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

Wynik ze wzoru

Post autor: wojtkuju »

podstawiłem w excelu :
=(600-250*COS(15))*TAN(7,5)+3
i wynik jest 2140,54
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22276
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Wynik ze wzoru

Post autor: a4karo »

Znasz różnicę między radianami a stopniami?
wojtkuju
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 gru 2013, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

Wynik ze wzoru

Post autor: wojtkuju »

A no tak trzeba zamienić na stopnie, dzięki.
ODPOWIEDZ