Jaka objetosc ma ostroslup, ktorego podstawa jest kwadratem o boku 5cm, a tangens kata nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy rowna sie 48?
Mi wyszla objetosc 23,1375cm^3, a powinno wyjsc 1dm^3 i nie wiem jak dojsc do tego wyniku.
Objetosc ostroslupa
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Objetosc ostroslupa
Tanges nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy to stosunek wysokości całego ostrosłupa do połowy długości boku podstawy, czyli:
\(\displaystyle{ \frac{H}{\frac{1}{2}a}=48}\)
Z tego wyliczasz wysokość i podstawiasz do wzoru na objętość. Powinno wyjść \(\displaystyle{ 1dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{H}{\frac{1}{2}a}=48}\)
Z tego wyliczasz wysokość i podstawiasz do wzoru na objętość. Powinno wyjść \(\displaystyle{ 1dm^{3}}\)
Ostatnio zmieniony 29 gru 2013, o 01:11 przez Poszukujaca, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Objetosc ostroslupa
Proszę narysować ten ostrosłup w aksonometrii ( perspektywie równoległej) i zaznaczyć wiadome: bok kwadratu, kąt nachylenia ściany czyli jej wysokości od wierzchołka do krawędzi podstawy. Odpowiedzieć na pytanie stosunek którego odcinka do którego jest tym tangensem kąta nachylenia ściany do podstawy. Jak już to będzie wiadome, to trzeba zauważyć, że ten stosunek ma wartość 48.
Stąd już trzy proste kroki do obliczenia objętości ostrosłupa.
Dobry rysunek to więcej niż 3/4 rozwiązania zadania geometrycznego.
W.Kr.-- 29 gru 2013, o 02:13 --Przepraszam Koleżankę Poszukującą, ale najpewniej jednocześnie napisaliśmy podpowiedzi i wysłali je Pytającemu.
W.Kr.
Stąd już trzy proste kroki do obliczenia objętości ostrosłupa.
Dobry rysunek to więcej niż 3/4 rozwiązania zadania geometrycznego.
W.Kr.-- 29 gru 2013, o 02:13 --Przepraszam Koleżankę Poszukującą, ale najpewniej jednocześnie napisaliśmy podpowiedzi i wysłali je Pytającemu.
W.Kr.